فهرست مطالب
تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی
تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی
بسیاری از افراد از شکل ظاهری بینی خود راضی نیستند. در نتیجه این افراد جهت اصلاح شکل ظاهری بینی خود به کلینیک ها برای انجام رینوپلاستی مراجعه می کنند. اگر چه عمل زیبایی بینی می تواند تاثیر به سزایی در زیبایی این افراد بگذارد اما در برخی مواقع نادر جراحی بینی عوارضی را هم به دنبال دارد.
از جمله این عوارض تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی است. در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که آیا رینوپلاستی بر حس بویایی تاثیر می گذارد یا خیر و این تاثیر چگونه است.
دریافت تخفیف ویژه جراحی بینی به مدت محدود + مشاوره رایگان
آیا عمل بینی بر حس بویایی تاثیر گذار است ؟
در برخی افراد که جراحی بینی انجام می دهند ممکن است این اتفاق بیافتد. بعضی از افرادی که جراحی بینی انجام می دهند ممکن است حس بویایی خود را از دست بدهند. از دست رفتن حس بویایی می تواند کمی ترسناک باشد.
اما جای هیچ نگرانی نیست، چرا که از دست رفتن حس بویایی در اثر جراحی بینی فقط در برخی مواقع نادر ممکن است اتفاق بیفتد. در همین مواقع نادر هم این از دست رفتن حس بویایی موقتی بوده و این افراد به زودی حس بویایی خود را مجددا به دست می آورند.
حس بویایی به صورت مستقیم با حس چشایی در ارتباط است. در نتیجه افرادی که حس بویایی خودشان را از دست می دهند، حس چشایی را نیز از دست خواهند داد.
بویایی اهمیت بسیار زیادی در زندگی روزمره افراد دارد و به همین خاطر است که هیچکس، نمی خواهد حس بویایی خود را در معرض خطر قرار بدهد. تجربه اما نشان می دهد که به طور کلی عمل جراحی بینی، مشکلی درازمدت برای حس بویایی افراد بهخ وجود نخواهد آورد.
بنابراین پاسخ به این سوال که آیا جراحی بینی بر حس بویایی تاثیر گذار است، هم مثبت است و هم منفی؛ یعنی در اکثر مواقع رینوپلاستی هیچ تاثیری بر حس بویایی نمی گذارد؛ اما در برخی مواقع ممکن است به دلیل تورم بینی، حس بویایی کم شود؛ اما این کم شدن حس بویایی در دراز مدت رفع می شود؛ بنابراین در دراز مدت، رینوپلاستی هیچ تاثیری بر حس بویایی نمی گذارد.
در حقیقت برای مشاهده تاثیرات نهایی رینوپلاستی، باید به اندازه کافی صبور باشید. این عمل هم همانند همه عمل های زیبایی دیگر، عوارضی دارد که به مرور زمان برطرف خواهند شد.
در نتیجه حتی از دست رفتن احساس بویایی در اولین روزهای پس از انجام عمل، به هیچ وجه تجربه نگران کننده ای نخواهد بود. به همان نسبت که عارضه های جانبی به حداقل برساند و از بین بروند، قدرت بویایی نیز بار دیگر به فرد برمی گردد.
جراحی بینی چگونه بر حس بویایی تاثیر می گذارد ؟
جراحی بینی معمولا در اثر تورم بینی بعد از جراحی می تواند بر حس بویایی تاثیر بگذارد. تورم بینی معمولا در هفته های بعد از عمل زیبایی بینی اتفاق می افتد. این تورم بینی معابر جریان هوا در حفره بینی را مسدود کرده و باعث کاهش توانایی بو کشیدن توسط بینی می شود؛ بنابراین در نتیجه این کاهش حس بویایی ممکن است بیمار از نظر تشخیص طعم نیز دچار اختلال شود.
اما نکته خوب این است که این کاهش حس بو و طعم موقتی است. بسته به نوع جراحی بینی، از دست رفتن موقتی حس بویایی ممکن است تا یک ماه و به ندرت بیشتر از یک ماه طول بکشد.
اگر شما جراحی بینی را تنها به جهت زیبایی بینی انجام می دهید لازم است بدانید که احتمال از دست رفتن حس بویایی بعد از عمل زیبایی بینی بسیار کم است؛ و اگر اتفاق بیفتد هم کاملا موقتی است. در واقع از دست رفتن دائمی حس بویایی یک اتفاق فوق العاده نادر و تقریبا ناشناخته در عمل زیبایی بینی است.
میزان دقیق از دست رفتن حس بویایی برای افراد، به شرایط اولیه خود فرد و نحوه انجام عمل بستگی خواهد داشت. بسیاری از افراد، هرگز با چنین عارضه ای روبرو نمی شوند و با چنین مشکلی، دست و پنجه نرم نمی کنند اما اگر این اتفاق هم رخ بدهد، زمان آن از یک ماه فراتر نخواهد رفت. در واقع نهایتا تا یک ماه پس از جراحی، شرایط بویایی فرد کاملا عادی خواهد شد.
از دست رفتن کامل و همیشگی حس بویایی پس از جراحی، تقریبا هرگز اتفاق نمی افتد و احتمال وقوع آن، به شدت پایین است. افراد تنها در صورتی برای همیشه حس بویایی خود را از دست می دهند که به عصب مسئول بویایی، آسیب دائمی وارد شود. همچنین بعضی از زخم های داخلی بینی، ممکن است به این اتفاق بیانجامند اما این موارد، به سادگی قبل پیشگیری هستند.
عمل جراحی بینی اگر در شرایط استاندارد صورت بگیرد نه تنها موجب از دست رفتن حس بویایی نمی شود، بلکه حتی می تواند حس بویایی را در فرد تقویت کند. از بین رفتن نقص های بینی، در تقویت حس بویایی بسیار موثر است. این عمل همچنین در تقویت تنفس برای فرد نیز بسیار موثر خواهد بود.
چگونه ریسک تغییر حس بویایی در عمل بینی را به حداقل برسانیم ؟
ریسک تغییر حس بویایی در رینوپلاستی را می توان از طریق برخی روش ها کاهش داد. از جمله برخی راهکارهایی که می توانند ریسک اختلال در حس بویایی را کاهش دهند شامل موارد زیر است:
1- پیشگیری از تورم بینی
همان طور که گفتیم شایع ترین عامل ایجاد اختلال در حس بویایی، تورم بینی است؛ بنابراین با پیشگیری از تورم بینی می توان اختلال در حس بویایی را کاهش داد. به این منظور پزشک توصیه هایی را به شما خواهد گفت که با انجام آن ها در دو هفته قبل از جراحی بینی می توانید از تورم بینی پیشگیری کنید. در نتیجه اختلال در حس بویایی را به حداقل می رسانید.
رعایت دقیق توصیه های مطرح شده از سوی پزشک، احتمال تورم بینی پس از انجام رینوپلاستی را به حداقل می رساند. پرهیز از مصرف سیگار، الکل و داروهای ضدانعقاد خون در روزهای منتهی به عمل جراحی بینی، برای کاهش عارضه هایی مثل تورم موثر است. مطلع کردن پزشک از سوابق دارویی و درمانی مربوط به گذشته شما نیز، احتمال بروز عارضه های جانبی را کاهش خواهد داد.
2- کاهش تورم بینی
کاهش ورم بینی بعد از عمل زیبایی بینی نیز تاثیر چشم گیری در به حداقل رساندن ریسک تغییر حس بویایی در رینوپلاستی دارد. شما می توانید با استفاده از راهکارهایی از جمله گذاشتن کمپرس آب یخ، بالا نگه داشتن سر و سایر روش های دیگر تورم بینی خود را کاهش داده و در نتیجه حس بویایی خود را سریع تر به دست آورید.
نوشیدن آب زیاد در طول روز نیز هم به سلامت عمومی بدن کمک می کند و هم احتمال بروز تورم را کاهش می دهد. مهم است که پس از عمل جراحی بینی، به خوبی استراحت کنید و فشار چندانی به بدن خود نیاورید.
این کار کمک می کند تا بدن شما به خوبی، با تغییر رقم خورده تطبیق پیدا کند. برای کاهش تورم بینی، پزشک ممکن است داروهای خاصی نیز برای شما تجویز کند. اهمیت زیادی دارد که در این دوران تنها با مشورت پزشک دارو مصرف کنید و به هیچ وجه به سراغ مصرف خودسرانه انواع دارو ها نروید.
3- انتخاب کلینیک و جراح مناسب
کلینیک مناسب و به دنبال آن جراحی که تخصص کافی داشته باشد می تواند احتمال ایجاد مشکل در حس بویایی را در شما به حداقل برساند. روشی که جراح جهت جراحی بینی انتخاب می کند تاثیر به سزایی در کاهش ریسک تغییر حس بویایی بعد از عمل بینی زیبایی دارد.
در کلینیک های معتبر، از پزشکانی برای جراحی بینی استفاده می شود که از تخصص کافی و تجربه لازم برای چنین کاری برخوردار هستند. عمل جراحی بینی ظرافت ها و حساسیت های بسیار زیادی دارد و حتما باید در شرایط کاملا استاندارد انجام شود. برای رسیدن به نتایج مطلوب از جراحی بینی و جلوگیری از بروز عارضه هایی مثل از دست رفتن حس بویایی، موثر است.
انتخاب کلینیک و جراح مناسب، نقش بسیار مهمی در کاهش احتمال از دست رفتن حس بویایی خواهد داشت. در کلینیک های غیرمجاز، ممکن است افرادی عمل جراحی بینی را انجام بدهند که از مهارت و تجربه کافی برای انجام چنین کاری برخوردار نیستند.
در این صورت نه تنها مشکلاتی مثل از دست رفتن حس بویایی محتمل است، بلکه سلامتی فرد نیز با خطر جدی روبرو می شود و ممکن است عوارضی جبران ناپذیر برای فرد به وجود بیاید.
آیا تمام افرادی که جراحی بینی را انجام می دهند در حس بویایی اختلال دارند ؟
همانطور که گفتیم اصلا امکان ندارد که همه افرادی که جراحی بینی انجام می دهند دچار اختلال در حس بویایی شوند. بلکه اختلال در حس بویایی ممکن است تنها در برخی افراد اتفاق بیفتد. برخی افرادی که دستور العمل های لازمی که جراح به آن ها توصیه کرده است را جدی نگرفته و رعایت نکنند، ممکن است پس از جراحی دچار اختلال در حس بویایی شوند.
رعایت دقیق و کامل این توصیه ها، موجب می شود که افراد به خوبی دوران بهبودی را طی کنند و پس از زمانی نه چندان طولانی، فعالیت های عادی زندگی خود را از سر بگیرند. از دست رفتن حس بویایی، یک اتفاق کاملا نادر است که تنها در صورت انجام شدن عمل در شرایط غیراستاندارد و یا رعایت نکردن توصیه های پزشک ظاهر می شود.
در واقع دلیل اصلی اختلال در حس بویایی بعد از جراحی بینی، تورم بینی است. لازم است بدانید که همه ی افراد بعد از جراحی بینی دچار ورم بینی نمی شوند. تنها افرادی که بینی آن ها بعد از جراحی بینی ورم می کند، ممکن است با مشکل اختلال در حس بویایی مواجه شوند. همچنین این افراد می توانند با انجام برخی راهکارها، تورم بینی و در نتیجه اختلال در حس بویایی را به حداقل برسانند.
تورم بینی پس از عمل، به عوامل زیادی بستگی دارد. به طور کلی هر چه عمل جراحی بینی سنگین تر باشد و ساختار بینی بیشتر دچار تغییر شده باشد، احتمال تورم در بینی نیز بیشتر خواهد بود.
همچنین لازم است بدانید که نوع جراحی بینی نیز تاثیر به سزایی در کاهش حس بویایی دارد. به عنوان مثال افرادی که جراحی بینی را تنها با هدف زیبایی بینی خود انجام می دهند ممکن است هرگز دچار اختلال در حس بویایی نشوند؛ بنابراین افراد بسیار کمی که عمل زیبایی بینی انجام می دهند ممکن است در اثر تورم بعد از عمل دچار از بین رفتن کاملا موقتی حس بویایی شوند.
بویایی می شود، یکی از شایع ترین انواع جراحی بینی که باعث اختلال در حس جراحی سینوس بینی است. چرا که این نوع از جراحی بینی عمیق تر انجام می شود؛ بنابراین احتمال آسیب به عصب های بینی در این نوع از عمل بینی زیبایی بیشتر است. طبق تحقیقاتی که انجام دادند به این نتیجه رسیدند که حدود 10 درصد افرادی که جراحی سینوس بینی را انجام می دهند دچار اختلال در حس بویایی خود می شوند.
چه مواردی سبب اختلال در حس بویایی پس از جراحی بینی می شود ؟
سلول های مو در بینی گیرنده های بو هستند که به مواد شیمیایی اجازه می دهند وارد بینی شوند. این مواد شیمیایی در غشایی به نام اپیتلیوم بویایی حل می شوند. اعصاب تخم مرغی شکل یا گیرنده های بو تقریبا هفت سانتی متر در داخل بینی قرار دارند. در واقع این اعصاب بویایی در قسمت بالایی مجرای بینی و در پایه جمجمه قرار گرفته اند.
زمانی که در اثر جراحی بینی، بینی شما دچار تورم می شود، این تورم به این اعصاب بویایی فشار وارد می کند. در نتیجه تا زمانی که تورم بینی وجود دارد ممکن است حس بویایی شما نیز کاهش پیدا کند؛ بنابراین شما می توانید با استفاده از راهکارهای کاهش تورم بینی، این کاهش حس بویایی را رفع کنید.
کاهش بویایی پس از جراحی بینی، به طور کلی موضوعی نگران کننده به شمار نمی رود. چرا که اثر آن موقت است و پس از مدتی رفع خواهد شد. در صورت ماندگاری طولانی مدت کاهش حس بویایی پس از عمل، حتما باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
لازم است بدانید که در برخی مواقع نادر ممکن است جراحی بینی (nose surgery) باعث از بین رفتن دائمی حس بویایی شود. تنها دلیل احتمالی از بین رفتن دائمی حس بویایی، آسیب به عصب بویایی است. در واقع ایجاد زخم بیش از حد عمیق در داخل بینی می تواند بر جریان هوا تاثیر گذاشته و باعث از بین رفتن دائمی حس بویایی شود. این مورد بسیار نادر بوده و ممکن است در اثر جراحی بینی خیلی عمیق و عدم تخصص کافی جراح اتفاق بیفتد.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک در رابطه با هزینه جراحی بینی و سایر موارد مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.