پوست و مو

علائم کمبود کلاژن در بدن و روش درمان آن

علائم کمبود کلاژن در بدن و روش درمان آن

علائم کمبود کلاژن در بدن و روش درمان آن

کلاژن یکی از پروتئین های اصلی و ضروری بدن است. گاهی اوقات ممکن است افرادی به برخی دلایل با کمبود کلاژن در بدن مواجه شوند. کمبود کلاژن می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. به همین دلیل لازم است راجع به کمبود کلاژن در بدن، علائم و روش های درمان آن بیشتر بدانیم.

علائم کمبود کلاژن در بدنکلاژن چیست؟

کلاژن پروتئین اصلی ساختاری بدن است که 25 تا 35 درصد کل پروتئین های موجود در بدن را تشکیل می دهد. پروتئین کلاژن از اسیدهای آمینه آرژنین، گلیسین، هیدروکسی پرولین و پرولین تشکیل شده است. کلاژن توسط سلول های بیولوژیکی تولید شده و به شکل گیری ساختار بافت های حیوانی موجود در بدن کمک می کند.

دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان

یکی از رایج ترین اثرات کلاژن نقش آن در بهبود زخم ها است. کلاژن در درجه اول در سلول های پوست وجود دارد. به همین دلیل کاهش کلاژن بیشتر از همه متوجه پوست می شود. با این حال کلاژن در سایر بافت های بدن نیز وجود دارد. به طور کلی کلاژن به 5 نوع تقسیم می شود :

1- نوع اول شامل کلاژن موجود در استخوان، اندام ها، پوست، تاندون و عروق ها است. این نوع کلاژن بیش از 90 درصد کل کلاژن موجود در بدن را تشکیل می دهد.

2- نوع دوم، کلاژن موجود در غضروف ها است. این نوع کلاژن در بافت های انعطاف پذیر بدن مانند حنجره، بخشی از دستگاه تنفسی، مفاصل و گوش وجود دارد.

3- کلاژن موجود در رتیکول نوع سوم کلاژن را تشکیل می دهد. این نوع کلاژن در الیاف رتیکولر وجود دارد.

4- نوع چهارم، کلاژن موجود در لایه بازال است. این نوع کلاژن از اپیتلیوم که یکی از چهار نوع بافت حیوانات است، پشتیبانی می کند.

5- و اما نوع آخر مربوط به کلاژن موجود در سطوح سلولی و فولیکول های مو است.

علائم کمبود کلاژن در بدن چه عواملی باعث کمبود کلاژن در بدن می شوند؟

عوامل بسیاری از جمله افزایش سن، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند باعث کاهش کلاژن در بدن شود. برخی از مهمترین عواملی که باعث کاهش کلاژن در بدن می شوند شامل موارد زیر است:

استرس

استرس یکی از عواملی است که باعث کمبود کلاژن در بدن می شود. تحقیقات نشان داده است که استرس می تواند به صورت قابل توجهی بر پوست تاثیر گذارد. این تاثیر ممکن است به صورت داخلی یا خارجی باشد. تاثیر داخلی استرس باعث کمبود کلاژن در قسمت های مختلف بدن می شود.

آسیب به DNA

آسیب به DNA نیز یکی از عواملی است که باعث کاهش کلاژن در بدن می شود. آسیب به DNA معمولا در اثر قرار گرفتن زیاد در معرض نور خورشید ایجاد می شود؛ بنابراین می توان گفت دلیل اصلی کاهش کلاژن در بدن قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید است. در واقع نور خورشید باعث تحریک ژن های مسئول تولید کلاژن در بدن می شود. در نتیجه نور خورشید می تواند فعالیت این ژن ها را مختل کرده و باعث کاهش کلاژن در بدن شود.

کوتاه شدن تلومر

کوتاه شدن تلومر یکی دیگر از عواملی است که باعث کمبود کلاژن در بدن می شود. تلومرها توالی نوکلئوتیدی هستند که از ایجاد هر گونه ناهنجاری در کروموزوم ها جلوگیری می کنند. عواملی مثل افزایش سن و سیگار کشیدن می تواند این تلومرها را تحت تاثیر قرار دهد.

بنابراین آسیب به تلومرها باعث کاهش کلاژن در بدن خواهد شد. در واقع این آسیب به صورت کوتاه کردن تلومرها اتفاق می افتد. چرا که اندازه تلومرها در کارایی کروموزوم بسیار مهم است. همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نیز می تواند منجر به کوتاه شدن تلومرها شود.

علائم کمبود کلاژن در بدن چیست؟

همانطور که گفتیم کلاژن انواع مختلفی دارد که در قسمت های متفاوتی از بدن وجود دارند؛ بنابراین علائم کمبود کلاژن با توجه به اینکه در کدام قسمت از بدن باشد، متفاوت است. برخی از علائم کمبود کلاژن در قسمت های مختلف بدن شامل موارد زیر است:

1- کمبود کلاژن در غضروف ها

غضروف ها نواحی از بدن هستند که توسط مفاصل احاطه شده اند. معمولا غضروف ها در نوک بینی و گوش های ما وجود دارند. وجود غضروف در بدن ضروری بوده و بستگی به میزان کلاژن موجود در بدن دارد. به همین دلیل در صورت کمبود کلاژن، ثبات یا سفتی مفاصل در نوک بینی و گوش کاهش می یابد. در نتیجه ممکن است در این نواحی احساس درد ایجاد شود.

2- کمبود کلاژن در دندان

کلاژن از اهمیت بالایی به جهت اتصال دندان ها به لثه برخوردار است. در صورت عدم حضور کلاژن ممکن است لثه ها ضعیف شده و دندان ها لق شوند؛ بنابراین کمبود کلاژن ممکن است باعث درد دندان یا ریزش دندان ها شود.

3- کمبود کلاژن در عضلات

ماهیچه ها نیز مانند غضروف نقش حمایتی داشته و از استخوان ها حمایت می کنند. اغلب افرادی که به کمبود کلاژن مبتلا می شوند، از دردهای عضلانی رنج می برند.

4- کمبود کلاژن در مو

موها قسمتی از بدن هستند که بسیار بیشتر از سایر نواحی، کمبود کلاژن را نشان می دهند. در واقع معمولا از طریق موها می توان به کمبود کلاژن پی برد. کلاژن فضای اطراف موها را احاطه می کند. هنگامی که فرد با کمبود کلاژن مواجه می شود، مواد مغذی کافی به کلاژن ها نرسیده و در نتیجه موها سست و نازک می شوند. در واقع کلاژن با رادیکال های آزادی که باعث آسیب به رشد و ضخامت موها می شوند، مبارزه می کند.

5- کمبود کلاژن و ایجاد چین و چروک

کلاژن به سلول های پوستی قدرت و ساختار می بخشد؛ بنابراین جای تعجب نیست که کمبود کلاژن باعث ایجاد چین و چروک در پوست شود. همانطور که گفتیم تولید کلاژن با افزایش سن کاهش می یابد؛ بنابراین با افزایش سن و کاهش کلاژن در بدن، روند ایجاد چین و چروک ها سریعتر می شود.

علاوه بر این، کمبود کلاژن می تواند باعث نازک تر و ضعیف تر شدن پوست نیز شود؛ بنابراین افرادی که به کمبود کلاژن دچار هستند، پوست بسیار حساس تر و آسیب پذیر تری دارند.

روش های درمان کمبود کلاژن در بدن

روش های مختلفی به جهت درمان کاهش کلاژن در بدن وجود دارد. یکی از رایج ترین این روش ها، تغییر رژیم غذایی است. شما با تغییر رژیم غذایی خود می توانید فعالیت سلول ها را افزایش داده و در نتیجه باعث تولید کلاژن در بدن شوید. همچنین می توانید تمرین هایی را به جهت تحریک تولید کلاژن انجام دهید.

یکی از ویتامین های موثر در تولید کلاژن، ویتامین D است؛ بنابراین می توانید با استفاده از مکمل ها، میزان این ویتامین و در نتیجه میزان کلاژن بدن را افزایش دهید. همانطور که گفتیم یکی از دلایل عمده کاهش کلاژن در بدن، قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور مستقیم آفتاب است.

بنابراین با استفاده از کرم ضد آفتاب و کلاه های آفتابگیر می توان از کمبود کلاژن در بدن جلوگیری کرد. جلوگیری از استعمال دخانیات نیز تاثیر به سزایی در تولید کلاژن دارد. علاوه بر این، سطح استرسی که در طول روز تحمل می‌کنید در کاهش کلاژن بدن تاثیر گذار است.

بنابراین لازم است میزان استرس را کاهش دهید. استرس یکی از عوامل موثر در کمبود کلاژن و پیری پوست است. مصرف مواد مغذی حاوی ویتامین C و A کمک قابل توجهی به تولید کلاژن بیشتر در بدن می کند؛ بنابراین می توانید این مواد را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *