فهرست مطالب
چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟
چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟
ریزش مو یکی مهمترین معضلاتی است که در بین آقایان و بانوان بسیار شایع است. در واقع ریزش مو می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که عوامل ارثی شایع ترین علت آن است.
معمولا ریزش مو می تواند در سنین مختلفی رخ دهد اما بروز این معضل در هر سنی که باشد می تواند فرد را دچار استرس و افسردگی کرده و پیامدهای بدی برای او داشته باشد.
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
بسیاری از افرادی که دچار این معضل می شوند به دنبال راه های درمانی مختلف بوده و همواره از حضور در اجتماع ترس دارند. خوشبختانه باید بگوییم که با پیشرفت علم پزشکی و با کشف راه های درمان مختلف تا حد زیادی می توان این معضل را برطرف کرد و در نهایت فرد بیمار می تواند از داشتن موهایی زیبا بهره مند شود.
در بسیاری از مواقع در صورتی که فرد از علت ریزش موی خود آگاه باشد می تواند اقدامات لازم در راستای کاهش ریختن موها را انجام داده و ریزش بیشتر آن پیشگیری کند. به همین جهت در این مقاله قصد داریم تا شما را با علل مختلف ریزش مو آشنا کرده و راهکارهای لازم را در اختیار شما قرار دهیم.
چه عواملی باعث ریزش مو خواهد شد؟
به طور کلی چنانچه متوجه شدید که بیش از حد معمول موهای خود را از دست میدهید لازم است که مشکل خود را با پزشکی متخصص در میان بگذارید. آنها می توانند علت اصلی ریزش موی شما را مشخص کرده و در نتیجه برنامه ی درمانی متناسبی را به شما پیشنهاد کنند.
همانطور که بیان کردیم ریختن موها می تواند در اثر عوامل مختلفی رخ دهد که عوامل ژنتیکی مهمترین آنهاست. چنانچه سابقه ی ریختن مو در خانواده دارید، احتمال اینکه شما نیز دچار ریزش مو شوید بسیار زیاد است.
از دیگر عوامل ریزش مو می تواند عوامل هورمونی باشد. تغییرات هورمونی که می تواند سبب ریختن موها شود ممکن است به دلایل زیر صورت گیرد:
- بارداری
- زایمان
- قطع مصرف قرص های ضد بارداری
- یائسگی
از جمله بیماری هایی که ممکن است سبب ریختن موها شوند، موارد زیر هستند:
- بیماری تیروئید
- آلوپسی آرئاتا (بیماری خود ایمنی که به فولیکول های مو حمله می کند. )
- عفونت های پوست سر مانند کرم حلقه ای
- بیماری هایی که باعث ایجاد جای زخم می شوند مانند لیکن پلان و برخی از انواع لوپوس به دلیل وجود زخم می توانند منجر به ریزش دائمی موها شوند.
همچنین ریختن موها می تواند به دلیل مصرف دارو به منظور درمان بیماری های مختلف نیز رخ دهد که از جمله ی آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطان
- فشار خون بالا
- آرتروز
- افسردگی
- مشکلات قلبی
شوک جسمی و یا عاطفی نیز از جمله عواملی است که در ریختن موها نقش بسزایی دارد و می تواند تاثیر زیادی بر سلامت کلی فرد داشته باشد. نمونه هایی از این نوع شوک ها عبارتند از:
- مرگ در خانواده
- کاهش شدید وزن
- تب بالا
افراد مبتلا به اختلال در کشیدن مو نیز دچار ریزش مو می شوند. چنین افرادی تمایل دارند تا موهای سر ، ابرو و یا مژه های خود را کشیده و آنها را از جا درآورند. رژیم غذایی و تغذیه نیز تاثیر زیادی در ریزش مو دارد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
آیا ریزش مو تنها عوامل ارثی دارد؟
در ریزش موها عوامل ارثی بسیار تاثیرگذار هستند و می توانند سبب طاسی افراد مختلف شوند. به طور کلی می توان گفت ریختن موها در اثر عوامل ارثی در مردان بیشتر از زنان شایع است و در ازای هر 5 مرد مبتلا به این بیماری 3 زن دچار ریزش مو در اثر عوامل ژنتیکی می شوند.
به منظور درمان ریزش موها در اثر عوامل ارثی در واقع درمانی وجود ندارد و برخی از راه حل های موجود تنها سبب کندی فرایند ریختن موها و یا متوقف کردن آن می شوند.
تشخیص به موقع و درمان زود هنگام می تواند سبب پیشگیری از ریختن موها شده و نتایج بهتری به همراه داشته باشد. ریزش موی ارثی با عنوان آلوپسی آندروژنی نیز شناخته می شود و در صورتی که طرح های ریزش موی زیر را تجربه می کنید ممکن است که با ریزش مو به صورت ارثی مواجه باشید:
- در مدت زمان کوتاهی حجم زیادی از موهای خود را از دست دادید.
- الگوی ریزش موی طاسی در سر شما مشاهده می شود.
- ریزش مو در سنین پایین را تجربه می کنید.
در واقع در افرادی که ریختن موی ارثی را تجربه می کنند، چرخه ی رشد موها دچار تغییر می شود به نحوی که:
- فولیکول های مو کوچکتر می شوند.
- مرحله ی رشد کوتاه تر است.
- موها سریع تر ریخته می شوند.
- موها نازک تر ، کوتاه تر و بی رنگ تر می شوند.
ریزش موی ارثی مردانه شایع ترین نوع ریزش مو در مردان است که در حدود 30 سالگی شروع می شود اما احتمال بروز آن پس از سن بلوغ نیز وجود دارد. علت بروز این معضل در مردان این است که هورمون تستوسترون در بدن این افراد به هورمون دیگری به نام دی هیدروکسی تستوسترون تبدیل شده و الگوی ریزش مو را به وجود می آورد.
به طور کلی در مردان طاسی با نازک شدن تدریجی موها در خط مو شروع شده و با ریختن موها در وسط سر ادامه می یابد. در زنان مبتلا به طاسی ارثی نیز نازک شدن موها تجربه می شود.
ریزش مو تنها به دلایل ارثی اتفاق نمی افتد و عوامل و بیماری های دیگری نیز در ریزش موها بسیار تاثیرگذارند که پیشتر به آنها اشاره کردیم.
تاثیر تغذیه و استراحت نامناسب در ریزش مو
سلول های موی شما دومین سلول هایی هستند که بیشترین رشد را در بین سلول های بدن دارند. حدود 120000 سلول مو در سر شما وجود دارند که برای رشد به تغذیه و مواد غذایی احتیاج دارند.
عدم استفاده از مواد مغذی و عدم تعادل رژیم غذایی می تواند به صورت ریزش مو در افراد ظاهر شود. از جمله مواد غذایی لازم برای رشد موها می توان به آهن و فریتین ( آهن ذخیره شده) و ویتامین A و موارد دیگر اشاره کرد.
رژیم غذایی سالم تمامی عناصر مورد نیاز برای رشد موها را فراهم می کند. این رژیم غذایی باید شامل موادی همچون میوه ، سبزیجات، پروتئین های کم کالری ، کربوهیدرات ها ، ویتامین ها و مواد معدنی باشد.
استفاده از ویتامین C به جذب آهن کمک زیادی خواهد کرد و پیشنهاد می شود که تقریبا هفته ای یکبار گوشت قرمز بدون چربی را مصرف کنید تا آهن مورد نیاز بدن تامین شود.
استفاده از لبنیات که منبع غنی از کلسیم هستند نیز توصیه می شود اما در صورتی که مبتلا به شوره ی سر هستید پیشنهاد می شود که کمتر از این مواد استفاده شود.
همچنین لازم به ذکر است که استراحت کافی و خواب می تواند به کاهش ریختن موها کمک زیادی کند.
خواب کافی شما را از استرس که یکی از علل اصلی ریزش مو است نجات داده و می تواند بسیار مفید باشد. خواب کافی سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و با استراحت کافی از بروز بیماری مختلف پیشگیری می شود.
در پایان باید بگوییم که اگرچه ریزش مو می تواند به دلایل مختلفی صورت گیرد اما راه حل هایی برای رفع این معضل وجود دارد. به طور کلی لازم است در صورت مشاهده ی ریختن موها به مقدار زیاد حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده و برای درمان این معضل از او کمک بخواهید.
پزشک با تشخیص علل ریزش مو در شما راه حل های مناسبی را ارائه خواهد کرد که می توانید با استفاده از این روش ها از داشتن موهایی زیبا بهره مند شوید.