فهرست مطالب
لکه های کبدی چیست ؟
لکه های کبدی چیست ؟
لکه های کبدی که به آن لکه های خورشیدی یا لکه های سنی نیز می گویند، اکثرا در اثر افزایش سن و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است، ایجاد شوند. افراد بسیاری ممکن است به این لکه های کبدی دچار شوند. این لکه ها معمولا مناطق مختلفی از بدن را به خود درگیر کرده و باعث تیره شدن پوست می شوند. در این مقاله به بررسی لکه های کبدی می پردازیم.
لکه های کبدی چه نوع لکه هایی هستند ؟
همانطور که گفتیم لکه های کبدی، لکه هایی تیره بوده که در اثر افزایش سن و نور آفتاب ایجاد می شوند. به همین دلیل در برخی مواقع به این لکه های کبدی، لکه های سنی یا خورشیدی نیز می گویند. روند رشد لکه های سنی به صورت رشد سرطانی است. چرا که این لکه ها به سرعت گسترش یافته و ناحیه وسیعی از بدن را اشغال می کنند.
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
لکه های کبدی در اکثر مناطق بدن مشاهده می شوند؛ اما ایجاد لکه های کبدی در نواحی از جمله صورت، دست ها، شانه ها و بازوها رایج تر است. دلیل اینکه به این لکه ها، لکه های خورشیدی نیز می گویند این است که معمولا در نواحی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید است، بروز می کنند. لکه های کبدی معمولا خطرناک نبوده و به راحتی قابل درمان یا پوشش با کرم های پوشاننده هستند.
لکه های کبدی به چه علت و در چه افرادی ایجاد می شوند ؟
اکثر افراد ممکن است به اشتباه تصور کنند که علت ایجاد این لکه های کبدی به عضو کبد در بدن بر می گردد. در صورتی که اینطور نیست، بلکه به دلیل شکل این لکه ها به آن ها لکه های کبدی گفته می شود؛ اما دلیل اصلی ایجاد لکه های خورشیدی افزایش سن و قرار گیری در معرض نور خورشید است.
نواحی از پوست که سال های طولانی در معرض نور مستقیم آفتاب و اشعه ماوراء بنفش قرار داشته اند، دچار لکه های خورشیدی می شوند. لکه های سنی در اثر جمع شدن ملانین در زیر پوست ایجاد می شوند. در واقع با افزایش سن و افزایش غلظت ملانین جمع شده در زیر پوست، لکه های کبدی تولید شده و گسترش می یابند.
یکی از عوامل دیگر ایجاد لکه های کبدی، استفاده از روش های مختلف برنزه کردن در جوانی است. لامپ ها و تخت های برنزه ممکن است با افزایش سن باعث ایجاد لکه های سنی شوند؛ اما معمولا مهم ترین سوال این است که چه افرادی در معرض خطر ابتلا به لکه های سنی قرار دارند.
لکه های کبدی ممکن است در بسیاری از افراد سن بالا بروز کند؛ اما معمولا دو دسته از افراد بسیار بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به لکه های کبدی هستند. دسته اول افرادی که دارای موها و پوست بسیار روشن هستند؛ و دسته دوم افرادی که به صورت مکرر در معرض نور مستقیم خورشید قرار می گیرند.
علائم ابتلا به لکه های کبدی چیست ؟
لکه های کبدی معمولا به رنگ لکه های قهوه ای یا سیاه و به شکل بیضی هستند. یکی از راه های شناسایی لکه های کبدی این است که این لکه ها دارای سطح کاملا صاف هستند؛ بنابراین با لمس این لکه ها هیچ نوع برجستگی احساس نمی شود. این لکه ها تنها از طریق ایجاد رنگ متفاوت از پوست و اشغال فضای بسیار، قابل تشخیص هستند.
در واقع لکه های خورشیدی به دلیل افزایش رنگدانه ملانین در زیر پوست ایجاد می شوند. این لکه ها روی قسمت ها مختلفی از پوست از جمله قسمت پشتی دست ها، قسمت بالای پاها، صورت، شانه ها و قسمت فوقانی کمر مشاهده می شوند.
همانطور که گفتیم افرادی که بیشتر در معرض نور خورشید بوده اند به لکه های خورشیدی مبتلا می شوند. اندازه لکه های کبدی معمولا 13 میلیمتر است، اما این لکه ها معمولا در اندازه های متفاوت شکل می گیرند. در برخی مواقع این لکه ها به هم متصل شده و سطح بزرگ تری را تشکیل می دهند.
در چه مواردی از مشاهده لکه های کبدی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
لکه های کبدی معمولا بی ضرر بوده و نیازی به مراقبت های پزشکی ندارند؛ اما در برخی مواقع لازم است که به جهت بررسی این لکه ها به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا همانطور که گفتیم لکه های خورشیدی بسیار مشابه لکه های سرطان پوست هستند.
بنابراین لازم است که علائم لکه های کبدی را به خوبی دنبال کنید تا در صورت مشکوک بودن به سرطان پوست به پزشک مراجعه کنید. به همین جهت لازم است هر گونه لکه جدید پوستی توسط پزشک معاینه شود. به خصوص اگر هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید، حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید:
- اگر مشاهده کردید لکه های سنی تیره تر شده اند.
- در حالتی که اندازه لکه های کبدی به سرعت در حال افزایش است.
- در صورتی که لکه های خورشیدی دارای مرز مشخصی نباشند.
- در صورتی که رنگ لکه های کبدی مشابه نبوده و رنگ لکه ها با یکدیگر متفاوت است.
- اگر لکه های کبدی با خارش، قرمزی، حساسیت یا خونریزی همراه باشند.
روش های جلوگیری از ابتلا به لکه های کبدی
همانطور که گفتیم یکی از دلایل اساسی ابتلا به لکه های کبدی (Age spots) قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. به همین دلیل به جهت جلوگیری از ایجاد این نوع لکه ها لازم است که نکاتی را در مورد قرار گرفتن در معرض آفتاب رعایت کنید. از جمله نکاتی که باید رعایت شود شامل موارد زیر است:
1- از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بین ساعت های 10 صبح تا 2 بعد از ظهر خودداری کنید؛ زیرا در این ساعت ها تابش پرتوهای نور خورشید بسیار شدیدتر هستند؛ بنابراین سعی کنید فعالیت های بیرون از منزل خود را به ساعاتی غیر از این ساعت ها موکول کنید.
2- از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. بهتر است 15 تا 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از منزل از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب از نور UVA که برای پوست مضر است، جلوگیری می کند. بهتر است از کرم های ضد آفتاب با حداقل SPF یا همان فاکتور محافظت در برابر آفتاب 30 استفاده کنید. کرم های ضد آفتاب باید هر 2 ساعت یک بار تمدید شوند.
3- از کلاه های آفتابگیر استفاده کنید. به خصوص افرادی که سر آن ها طاس است باید حتما هنگام بیرون رفتن کلاه بگذارند. چون پوست های بدون مو بسیار بیشتر در معرض آفتاب مستقیم قرار می گیرند.
4- لباس های مخصوص که به صورت محافظ عمل می کند، در برابر آفتاب بپوشید. افرادی که مدت زمان زیادی را مجبورند در برابر آفتاب باشند، لازم است که لباس های مخصوص بپوشند. این لباس های مخصوص همانند کرم های ضد آفتاب عمل کرده و از بدن در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت می کنند. این لباس ها نیز در دو نوع SPF40 و SPF50 وجود دارند که بسته به شدت آفتاب می توانید از آن ها استفاده کنید.
همانطور که متوجه شده اید تمام این روش هایی که گفته شد به جهت کنترل نور خورشید هستند؛ بنابراین هر چه مدت زمان کمتری در معرض نور خورشید باشید، احتمال ابتلا به لکه های کبدی بسیار کمتر خواهد شد. علاوه بر این قرار گرفتن طولانی مدت در نور مستقیم خورشید می تواند باعث بروز سرطان پوست نیز شود.
بنابراین لازم است که به هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید مراقبت های لازم را رعایت کنید. همچنین در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک پوستی به پزشک مراجعه کنید. چرا که پوست بسیار حساس بوده و در معرض ابتلا به بسیاری از بیماری ها قرار دارد.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.