فهرست مطالب
راه های رشد مجدد موهای از دست رفته
بسیاری از افراد جامعه به ویژه مردان با معضل از دست دادن موهای خود دست و پنجه نرم می کنند، البته این مشکل در خانم ها هم رخ می دهد اما شکل ریزش مو برای هر کدام متفاوت است. به همین دلیل، اغلب این افراد به دنبال راه هایی برای رشد مجدد موهای از دست رفته خود هستند.
ارتباط مستقیم مو در جذابیت ظاهری هر فرد و اهمیت آن باعث می شود که ریزش مو به عنوان معضلی جدی مطرح شود. این روزها با پیشرفت های رخ داده در زمینه پوست و مو راهکارهای زیادی برای مهار آن مطرح شود. در این مطلب سعی شده تا به ریزش مو، دلایل دخیل در این امر و راهکارهایی برای رشد مجدد مو پرداخته شود.
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
اشکال مختلف ریزش مو
ریزش مو دلایل متعددی دارد اما به طور کلی وقتی فولیکول ها توانایی خود را برای رشد از دست می دهند این مشکل شروع به شکل گیری می کند.
از اشکال مختلف ریزش مو می توان به آلوپسی آندروژنتیک اشاره کرد که یکی از شایع ترین شکل های آن بوده و اغلب به آن طاسی الگوی مردانه گفته می شود. این نوع ریزش دائمی است، نه اتفاق موقتی که بعضی اوقات به دلیل استرس اتفاق می افتد.
در مقابل الگوی طاسی زنانه نیز وجود دارد که به شکل مردانه حاد نیست.
به طور کلی ریزش مو به دو شکل اتفاق می افتد: نازک شدن هر مو و از بین رفتن کلی چگالی مو. گاهی اوقات، می توان این روند را کند و یا به تاخیر انداخت؛ بنابراین امیدی برای رشد مجدد مو وجود دارد! اگر موهای خود را از دست داده اید یا فکر می کنید که خطر ریزش مو وجود دارد، راهکارهایی برای رفع این مشکل وجود دارد.
چرا ریزش مو اتفاق می افتد؟
قبل از پرداختن به راهکارهایی که برای رشد مجدد مو وجود دارد، بهتر است که به دلیل این اتفاق پرداخته شود. ریزش مو زمانی رخ می دهد که یک پدیده به نام به نام مینیاتور یزاسیون یا کوچک سازی در سطح فولیکول اتفاق می افتد و باعث از بین رفتن موها می شود.
مینیاتوریزاسیون به کوچک شدن آهسته فولیکول و کم شدن تراکم مو اشاره دارد تا اینکه در نهایت فولیکول دیگری وجود نداشته باشد و موهای ریز باقی مانده نیز می ریزند.
این پدیده غالباً ژنتیکی است و به دلیل هورمونی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) ایجاد می شود که یک محصول جانبی تستوسترون است. دی هیدروتستوسترون به فولیکول چسبیده و سپس به آرامی آن را خرد می کند. این موضوع بیشتر در شقیقه ها و جلوی سر اتفاق می افتد.
علاوه بر وراثت عواملی چون عدم تعادل هورمونها، تغذیه نامناسب، استرس و التهاب بیش از حد نیز جز مواردی هستند که ریزش مو را به همراه می آورد.
امکان رشد مجدد موهای از دست رفته وجود دارد؟
رشد مجدد مو به عوامل متعددی بستگی دارد. محققین و متخصصین این حوزه معتقد هستند که اگر راه برای برای رشد مو از طریق فولیکول ها بسته، ناپدید و یا زخمی شود، موهای جدید قادر به رشد نخواهند بود؛ اما اگر فولیکول هنوز دست نخورده باشد؛ جواب به این سوال مثبت بوده و امکان اصلاح رشد موها و بهبود وضعیت موهای نازک شده وجود دارد.
پیش از بررسی این راه ها یک نکته مهم وجود دارد و آن به کار بستن هر کدام از این روش ها تنها با مشورت و زیر نظر متخصص پوست و مو است تا از عوارض جانبی آن پیشگیری شود. در همین ابتدایی کار گفتنی است که بهترین روش و دائمی ترین تاثیرات برای جلوگیری از ادامه ریزش مو قطعا کاشت مو است.
مصرف داروی خوراکی
برای رشد مجدد مو، مصرف داروی فیناستراید از گذشته تا کنون به عنوان یک راه حل طلایی شناخته می شود. این دارو را می توان با تجویز متخصص پوست و مو از داروخانه های سراسر کشور تهیه کرد.
این دارو با مهار آنزیمی که منجر به ریزش مو می شود، کار می کند. در آزمایشات بالینی، 90 درصد از بیماران با مصرف این دارو موهای خود را در طی یک دوره 5 ساله حفظ کرده اند و از ریزش بیشتر آنها جلوگیری شده است.
داروهای موضعی
در صورتی که ثابت شود فیناستراید بی اثر است یا اگر باعث عوارض جانبی شود، بعضی از گزینه های جایگزین برای آن وجود دارد.
یکی از این گزینه ها مینوکسیدیل است. این دارو یک محصول موضعی است که از طریق داروخانه ها در دسترس است و با تحریک کانال های پتاسیم در فولیکول، رشد مو را تحریک می کند و موها را برای مدت طولانی در چرخه رشد نگه می دارد.
متخصص پوست شما ممکن است برای رشد مجدد موهای از دست رفته، ماینوکسیدیل را با درصد بالاتر تجویز کند؛ بنابراین، به پزشک خود مراجعه کنید تا تصمیم بگیرد بهترین مسیر کدام است.
مکمل های گیاهی
مکمل ها و ماسک های گیاهی فراوانی برای رشد مجدد مو وجود دارد. یکی از معروف ترین مکمل های گیاهی سرینو ریپنز است که برای مردانی که مایل به استفاده از ماینوکسیدیل نیستند، یک جایگزین بسیار مناسب به شمار می رود. عملکرد آن هم دقیقاً مانند داروهای موضعی؛ تحریک فولیکول ها برای رشد مجدد مو است.
تزریق پلاسما
این روش چیزی است که درباره آن کمتر شنیده ایم. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) بیش از یک دهه است که در سایر زمینه های پزشکی استفاده می شود، اما فقط در طی پنج سال گذشته در زمینه رشد مجدد موهای از دست رفته نیز استفاده می شود.
برای توضیح این روش باید گفت که خون شخصی که دچار ریزش مو است، گرفته می شود و فاکتورهای رشد از خون استخراج می شود، سپس به داخل پوست سر و قسمتی که در آن ریزش مو اتفاق می افتد، تزریق می شود. گرچه مطالعات برای این روش هنوز ادامه دارد اما برای رشد مجدد مو امیدوارکننده به نظر می رسد.
کاشت مو
یکی از راه حل های دائمی و تقریباً مطمئن برای برای رشد مجدد مو، کاشت مو است. کاشت مو طبیعی دارای تکنیک های متعدد و ابزارآلات پیشرفته است. خود فرد دارای مشکل ریزش مو در این روش، دهنده و گیرنده محسوب می شود.
نتایج طبیعی و دائمی و عوارضی جانبی بسیار کم از مزایای کاشت مو به شمار می رود و به همین دلیل است که سالانه افراد زیادی برای بهره بردن از این مزایا و حل قطعی مشکل ریزش مو خود به کلینیک های زیبایی و مراکز درمانی مراجعه می کنند.
خوشبختانه کشور ما نیز دارای پتانسیل های فراوان در این زمینه بوده و کاشت مو هزینه کمتری را نسبت با سایر کشورها در ایران به همراه دارد.
سخن پایانی
در نهایت اینکه اگر خانواده شما سابقه آلوپسی آندروژنتیک یا نازک شدن مو دارند، باید قبل از شکل گیری یا حاد شدن این مشکل با متخصص پوست و مو خود ملاقات کنید و در مورد بهترین روشهای پیشگیری یا درمان صحبت کنید. گاهی برای رشد مجدد مو به درمان های روتین و معمول نیاز است و گاهی بهتر است به گزینه های جدی تر چون کاشت مو فکر کنید.
علاوه بر این، نه تنها برای سلامت کلی بدن بلکه برای جلوگیری از ریزش مو بهتر است که از یک رژیم غذایی سالم و بهداشتی مناسب مو و پوست سر پیروی کنید تا هرگز ریزش مو را تجربه نکنید. همچنین برای پیشگیری از این مشکل توجه به ساعات خواب، دوری از شرایط استرس زا، چکاپ مرتب سطح هورمون ها و مواردی از این دست نیز توصیه می شود.