پوست و مو

علت سفیدی مو و درمان آن

علت سفیدی مو و درمان آن

>> سفیدی مو

معمولا  در سن ۵۰ سالگی ۵۰٪ از افراد دچار سفیدی مو می شوند ولی همیشه ثابت نیست و ابتدا در ناحیه تمپورال موهای سفید بروز می کند و سپس در فرق سر و سپس در ناحیه پس سر، برای شروع سفیدی موها سن دقیقی وجود ندارد ولی آنچه مسلم است پس از شروع پیری فیزیولوژیک که از سن حدود ۳۰ سالگی می باشد، سلولهای ملانوسیت (سلول های ایجاد کننده رنگ دانه ملانین در فولیکول موها که باعث سیاهی رنگ موها می شود.) نیز دستخوش تغییرات پیری شده و کم کم تولید و ترشح ملانین توسط ملانوسیتها کم می شود.

 

علت سفیدی مو و درمان آن

 

ابتدا در اثر کم شدن میزان ملانین موها خاکستری رنگ می شوند تا اینکه به مرور که ملانین کم تر و کم تر می شود موها از خاکستری به سفیدی متمایل می شوند تا اینکه تولید و ترشح ملانین به صفر می رسد و این زمانی است که موها کاملا سفید می شوند.

دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان

 

علت سفیدی مو و درمان آن

 

در سفید شدن موها دو مسأله وجود دارد یکی کاهش تولید ملانین و دیگری از بین رفتن ملانوسیتها می باشد. در پیری فیزیولوژیک ابتدا تولید ملانین کاهش می یابد و سپس سلولهای ملانوسیت تحلیل می روند.

در سفید شدن موها سه فاکتوراساسی وجود دارد:

1.فاکتور ارث

۲. فاکتور نژاد

3.فاکتور محیط یا فاکتورهای اکتسابی

>> ارث

فاکتور ارث یکی از فاکتورهای مهم می باشد. بدین صورت که در فردی تکوین شده است که سلولهای ملانوسیت در سن مثلا ۴۰ سالگی به بعد دیگر ملانین سنتز نکنند یا اینکه به طور ارثی تکوین شده است که از سن ۴۰ سالگی به بعد ملانوسیتها تحلیل رفته و ناپدید شوند.

>> نژاد

در بعضی نژادها سلولهای ملانوسیت به مقدار کم ،ملانین تولید میکنند و این افراد دارای موهای خاکستری یا بور می باشند.

>> محیط

فاکتورهای محیطی یا اکتسابی بخش عمده ای از علل ایجاد سفیدی مو در جامعه ما می باشند که شامل موارد زیر است:

  1. آلودگی هوا
  2. استرس های عصبی
  3. استفاده از شامپوهای نادرست و غلط
  4. شغل های زیان آور (جوشکاری و…)
  5. گرم شدن کره زمین و افزایش اثرات نامطلوب uv بر روی فولیکول های مو و اختلالات تغذیه ای و کمبود ویتامین B۵

1 ) آلودگی هوا  

ذرات گرد و غبار و دودهها و گازهای سمی و مضر برای موها مثل سرب، Co و…از یک طرف باعث آسیب به فولیکول های مو و سلولهای ملانوسیت شده و در نتیجه تولید ملانین کاهش می یابد و موها سفید می شوند.

 

و از طرفی با ایجاد اثر گلخانه ای مانع از خروج گرما و اشعه ی یو وی از جو زمین شد و بدین سبب به ملانوسیت ها آسیب وارد می کنند و تولید ملانین کاهش یافته و موها شروع به سفید شدن می کنند.

 

در همین جا باید گفت یکی از راه های جلوگیری از سفیدی مو زندگی در محیط سالم وبا آلودگی کمتر می باشد، از طرفی به حداقل رساندن اثرات مخرب آلودگی هوا به وسیله تردد کم در محیط های آلوده و شستشوی روزانه موها به وسیله شامپوهای مناسب به هنگام شب بسیار مفید می باشد.

2 ) استرس های عصبی

استرس های عصبی با مکانیزم های مختلفی باعث سفیدی موها می شود. لذا پرهیز از استرس های عصبی و زندگی در محیطهای کم استرس باعث جلوگیری از سفیدی موها می شود.

3 ) استفاده از شامپوهای نادرست و نامرغوب

خیلی از شامپوهای نامرغوب باعث سفیدی موها می شوند. از طرفی چنانچه شامپوی شما مناسب موهای شما نباشد و یا اینکه حاوی موادی مضر برای ملانوسیت ها باشد باعث ایجاد سفیدی در موها می شود لذا شامپوی شما حتما باید توسط پزشک تجویز شود.

4 ) شغل های زیان آور

خیلی از شغلها مثل جوشکاری، به علت تولید اشعه uv و تماس نزدیک با آن باعث آسیب به ملانوسیت ها و ایجاد سفیدی مو می نماید که با پوشاندن موها در حین جوشکاری قابل کنترل می باشد. البته توجه داشته باشید که پوشش موها دائمی نباشد و فقط در حین کار باشد، زیرا باعث افزایش تعریق بیش از اندازه در کف سر شده و در نتیجه افزایش تعریق، افزایش ترشح چربی نیز داریم که این چربی در کف سر و محیط بدون اکسیژن تخمیر شده و باعث ریزش موها می شود.

 

نکته: این نوع سفیدی مو پیش آگاهی بسیار خوبی دارد و با تشخیص سریع و به موقع قابل درمان می باشد.

>>> گرم شدن زمین و شکاف لایه اوزون باعث ورود بیش از اندازه اشعه uv شده و اشعه uv باعث آسیب به ملانوسیت ها و در نتیجه سفیدی موها می شود.

>>> اختلالات تغذیه ای و کمبود ویتامین B5

اختلالات تغذیه ای و بخصوص کمبود ویتامین B5 یا کلسیم پانتوتنات یکی از علل مهم در ایجاد سفیدی موها می باشد که با تغذیه صحیح قابل پیشگیری و بعضا قابل درمان است.

 

نکته: در رابطه با مبحث درمان سفیدی مو باید گفت که سفیدی موی ارثی یا اکتسابی . که توضیح آن داده شد . تقریبا غیر قابل برگشت می باشد ولی اخیرا در یک مطالعه ثابت شده است که دارویی به نام Potaba مثمر ثمر بوده است.

>> شوره سر

یکی از مواردی که خیلی از افراد جامعه با آن مواجه هستند و از آن رنج می برند و در واقعه آنچه را که ما بیشتر به عنوان علت ریزش مو می بینیم شوره است تا مسأله ارث که معمولا این شوره همراه با چربی زیاد کف سر می باشد.

 

چربی و شوره سر دو مسأله وابسته به هم می باشند و از نظر علل شوره و انواع شوره باید گفت که چندین نوع شوره موجود است که شایع ترین شوره، شوره معمولی یا ناشی از چربی کف سر می باشد.

>> مکانیزم ایجاد شوره

در اثر افزایش ترشح چربی در کف سر که معمولا چربی های سنگین با زنجیره های طولانی می باشند، و تجمع آنها ودر اثر فعالیتی قارچی به نام falasezia fur fur روی این چربی ها، پلاک هایی سفید رنگ به نام شوره ایجاد می شود.

اینجا چند مسأله وجود دارد، یکی اینکه چه عواملی باعث ایجاد چربی در کف سر می شود و دوم اینکه چرا بعضی ازافراد با داشتن موی خشک دارای شوره می باشند؟

در جواب سؤال اول باید گفت چربی کف سر در اثر ترشح غدد سباسه و بعضا آپوکرین می باشد، که ترشح این غدد نیز تحت تاثیر هورمونهای جنسی و اعصاب می باشد.

بعضی از مردان در اثر ترشح زیاد هورمونهای جنسی مردانه (که در اثر ارث تکوین می شود) دچار افزایش ترشح چربی می شوند و همچنین زنان. بعضی افراد در اثر تحریک عصبی دچار افزایش ترشحات چربی می شوند و این چربی معمولا از غده آپوکرین ترشح می شود که معمولا اسیدهای چرب با زنجیره سنگین تولید می نماید.

همچنین ترشح چربی کف سر تحت تأثیر مصرف مواد غذایی نیز می باشد مثلا مصرف بیش از اندازه مواد قندی، شکلات، آجیل، کاکائو، مواد غذایی سرخ کردنی… نیز باعث افزایش ترشح چربی در کف سر می شوند.

در جواب دومین مسأله باید گفت بعضی افراد در اثر شستشوی روزانه و یا استفاده از شامپوهای موی چرب باعث می شود که انتهای موها خشک شود ولی کف سر همچنان چرب بوده و ایجاد شوره بنماید.

>> مشخصات شوره معمولی

شوره معمولی مشخصاتی دارد، معمولا چنانچه پلاکهای شوره ای را بین دو انگشت دست فشار دهیم چرب می باشند، کمی زرد رنگ می باشند (در واقع سفید متمایل به زرد می باشند و این پلاک ها معمولا به کف سر چسبیده اند در پاره ای اوقات ممکن است کف سر در یک ناحیه التهاب داشته و قرمز بوده و شوره روی آن چسبیده باشد.

در بعضی مواقع شوره ها در چند لایه و ضخامت زیادی روی کف سر چسبیده اند که با جدا کردن آن نقاط خونریزی دیده می شود این شوره معمولی نبوده، بلکه نمایانگر بیماریی به نام پسوریازیس سر می باشد.

>> درمان شوره سر

درمان شوره سر معمولا توسط شامپوهای کتوکنازول ۲٪ (نیزورال)، سلنیوم سولفاید، پریتیون زینک، شامپو تار و… می باشد. .

یکی از عوامل کنترل شوره حمام روزانه با شامپوی مناسب می باشد که معمولا برحسب صلاح دید پزشک یکی از شامپوهای بالا دو یا سه روز در هفته تجویز می شود و ما بقی روزهای هفته با شامپویی خنثی سر را بشوئید.

شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک پوست مو در مورد درمان بیماری های مرتبط با مو و کاشت مو مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.

همچنین شما عزیزان می توانید از طریق سیستم چت آنلاین وب سایت، از مشاوره آنلاین هم بهره مند بشوید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *