فهرست مطالب
حکم شرعی غسل و وضو با کاشت مژه چیست؟
مژه تاثیر بسزایی در ظاهر افراد دارد و می تواند جلوه ی زیبایی به صورت شما دهد. برخی از افراد به دلایل مختلف از دلایل ژنتیکی گرفته تا در اثر حوادث یا استفاده از برخی از داروها و یا قرار گرفتن تحت برخی از درمان ها مژه های کم پشتی دارند و نسبت به کاشت مژه اقدام کرده اند.
یکی از راه های رفع این مشکل به صورت دائم، کاشت مژه است. در مورد روند این روش ممکن است سوالات زیادی برای متقاضی ایجاد شود اما یکی از سوالاتی که به صورت متداول پرسیده می شود این است که حکم شرعی غسل و وضو در این وضعیت چگونه است. در ادامه به بررسی و پاسخ به این سوال می پردازیم.
دریافت تخفیف ویژه کاشت مژه + مشاوره رایگان
حکم کلی کاشت مژه در اسلام چیست؟
کاشت مژه اگر قسمتی از پلک به حساب آید و رشد داشته باشد اشکالی برای وضو و غسل ایجاد نمیکند اما در بیشتر موارد کاشت و اکستنشن مژه از طریق چسب و استفاده از مژه های مصنوعی انجام می شود و رشدی صورت نمی گیرد.
عمل کاشت مژه به خودی خود ایرادی ندارد اما اگر مانع از رسیدن آب به پوست شود (حتی در حد جزئی) و یا برداشتن آن در هنگام غسل و وضو ممکن نباشد یا با سختی همراه باشد انجام آن جایز نیست.
در هر حال اگر کسی این عمل را انجام داده و الان وقت نماز رسیده است، چنانچه برطرف کردن آن برای فرد ممکن نباشد می بایست غسل و وضوی جبیره انجام شود تا به راحتی مشکل شرعی خود را رفع کند؛ یعنی روی مانع با دست خیس مسح کشیده شود و اطراف آن شسته شود.
نظر مراجع عظام تقلید در مورد حکم غسل و وضو بعد از کاشت مژه
نظر آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)
طبق نظر ایشان، اگر امکان درآوردن مژه ی کاشت شده در هنگام غسل و وضو برای فرد وجود داشته باشد و باعث اذیت و ایجاد درد و سختی برای او نشود، باید اقدام به برطرف کردن آن نماید و در غیر این صورت غسل و وضویش باطل است.
اما در زمانی که درآوردنش ممکن نباشد یا همراه با سختی و درد باشد و کاشت مژه باعث تبدیل غسل و وضو به غسل و وضوی جبیره شود، اگر در زمانی غیر از زمان نماز انجام شود مشکلی ندارد ولی اگر وقت نماز باشد فرد باید ابتدا غسل و وضو انجام دهد و سپس مانع یا مژه را قرار دهد؛ اما اگر فرد نتواند موقع غسل و وضو مانع را رفع کند و یا رفع آن همراه با درد و مشقت باشد باید غسل و وضوی جبیره کنده؛ یعنی با دست خیس روی آن را مسح بکشد و اطرافش را بشوید.
در منبعی دیگر از ایشان نقل شده است که:
اگر کاشت مژه در زمانی غیر از زمان نماز انجام شود و فرد نمی داند که بعداً برداشت مانع مشکل زا است یا خیر بهتر است این کار را انجام ندهد. ولی اگر با این حال اقدام به کاشت مژه نمود و حالا موقع نماز رسید و باید وضو و غسل انجام دهد باید در این حالت به هر ترتیبی شده اقدام به رفع مانع کند.
فرقی ندارد این مانع چه باشد و حتی اگر این کار نیازمند صرف هزینه یا کمک از دیگران و غیره باشد از آنجایی که آگاهانه نسبت به انجام اقدام نموده باید آن را برطرف کند زیرا مانع از رسیدن آب به مژه های اصلی و پوست می شود.
اما اگر فرد متوجه شود انجام این کار باعث می شود وقت نماز بگذرد و فرصت کافی وجود نداشته باشد یا نیازمند صرف هزینه ای باشد که او ندارد یا برداشتن با درد غیرقابل تحمل همراه باشد، حکم آن تغییر می یابد و فرد باید اقدام به انجام غسل و وضوی جبیره کند.
در منبعی دیگر به نقل از ایشان آمده است:
کمترین مانع روی اعضای وضو، غسل و وضو را باطل می کند و اگر برای انجام آنها از مواد و ابزاری استفاده شود که روی پوست یا حتی مژه حجم ایجاد کند و مانع از رسیدن آب به پوست شود، غسل و وضو را باطل می کند.
نظر آیت الله مکارم شیرازی (مد ظله العالی)
از نظر ایشان اگر کاشت مژه مانع از رسیدن آب به پوست نشود بلامانع است و در غیر این صورت تنها در زمانی که این کاشت ضرورت دارد (مشکلات ظاهری شدید) باید انجام شود و در این صورت باید غسل و وضوی جبیره انجام شود.
در منبع دیگر از ایشان نقل شده است که:
در مورد اکستنشن مژه اگر میزان موادی که برای چسباندن مژه استفاده می شود در کل به اندازه ی یک عدس باشد مشکلی ندارد و مانع از رسیدن آب به اعضای بدن نمی شود؛ اما اگر از این مقدار بیشتر باشد مانعی برای رسیدن آب به حساب می آید و انجام آن جایز نیست.
نظر آیت الله سیستانی (مد ظله العالی)
از نظر ایشان اگر کاشت مژه به هر نحوی مانع رسیدن آب به پوست شود جایز نیست.
آیت الله نوری همدانی (مد ظله العالی)
اگر کاشت مژه مانع از رسیدن آب به پوست شود اشکال دارد و باید قبل از انجام غسل و وضو برداشته شود.
آیت الله صافی گلپایگانی (مد ظله العالی)
اگر انجام کاشت مژه توسط نامحرم انجام شود و یا مانع از رسیدن آب غسل و وضو به پوست شود حرام است؛ اما اگر با این وجود انجام شد باید به جای غسل و وضو اقدام به غسل و وضوی جبیره کرد و برای احتیاط به نیابت از غسل و وضو، تیمم هم انجام نمود.
آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته)
طبق نظر ایشان اگر چسب به انتهای مژه زده نشود و روی پوست نریزد، یعنی مژه ها به هم بچسبند، مانع از غسل و وضو نمی شود که البته این فرض صحیح نیست زیرا کاشت به این صورت انجام نمی شود.
در غیر این صورت، برای غسل و وضو باید مانع را برطرف کرد و اگر امکانش نباشد یا منجر به درد و مشقت شود باید اقدام به غسل و وضوی جبیره نمود.
کاشت مژه در ماه رمضان
ماه رمضان ماه مهمانی خدا و نیایش به درگاه حق است. انجام تکالیفی همچون نماز و روزه در این بسیار حائز اهمیت می باشد.
فعالیت های آرایشی بهداشتی در این ماه با تقاضای کمتری رو به رو می شود از این رو بسیاری از این مراکز در این ماه اقدام به انجام خدمات خود با تخفیفات ویژه ای می کنند که می تواند بسیار وسوسه برانگیز باشد اما مسلماً افراد باید در نظر داشته باشند که این اقدامات برای انجام نماز و روزه ایجاد مشکل نکند.
کاشت مژه در ماه رمضان باید به نحوی انجام شود که مانع از انجام تکالیف شرعی فرد نشود و او را از کسب مزایای معنوی این ماه بی بهره نسازد. در این راستا توجه به نظر مرجع تقلیدتان می تواند بسیار کمک کننده باشد. به طوری کلی همه ی مراجع تاکید داشته اند که کاشت مژه نباید مانع از رسیدن آب به پوست پلک شود و در غیر این صورت کاشت مجاز نمی باشد.
با این حال اگر فرد کاشت مژه را انجام داده باشد و نمی تواند آن را برطرف کند می تواند از غسل و وضوی جبیره در این ماه استفاده کند – با توجه به نظر برخی از مراجع- می تواند اقدام به انجام غسل و وضوی جبیره کند.