پوست و مو

پاسخ سوال‌های شرعی درباره عمل زیبایی

پاسخ سوال‌های شرعی درباره عمل زیبایی

پاسخ سوال‌های شرعی درباره عمل زیبایی

امروزه عمل زیبایی در سراسر جهان بسیار پر طرفدار شده است و چه زنان و چه مردان آن را انجام می دهند. این عمل ها همان طور که از نامشان پیدا است اغلب با هدف زیبایی و تغییر ظاهر انجام می شوند اما مواردی هم هستند که در کنار زیبایی، هدف درمانی هم دارند و به نوعی انجام آن ها ضروری محسوب می شود.

پاسخ سوال‌های شرعی درباره عمل زیباییکشور ما ایران هم یکی از کشور هایی است که عمل های زیبایی در آن متقاضیان فراوانی دارد و به همین جهت علم پزشکی به خصوص در زمینه ی زیبایی، در ایران بسیار پیشرفته و قابل توجه است.

دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان

اما از آن جایی که ایران یک کشور اسلامی با مردم مسلمان است، برای بسیاری از افرادی که قصد دارند عمل زیبایی را با اهداف گوناگون انجام دهند، سوالاتی در مورد احکام شرعی مربوط به عمل های زیبایی و روند انجام آن ها وجود دارد.

در این مقاله سعی کرده ایم به بخشی از این سوالات که بین اغلب افراد مشترک است پاسخ دهیم.

آیا عمل زیبایی از نظر شرعی جایز است؟

این که عمل زیبایی به طور کلی از نظر شرع و علما جایز است یا نه دغدغه ی بسیاری از افرادی است که در حال تصمیم گیری برای انجام یک عمل زیبایی هستند. همان طور که گفته شد عمل های زیبایی عموما با دو هدف زیبایی و درمان انجام می گیرند.

پاسخ سوال‌های شرعی درباره عمل زیبایی نظر اغلب علما در مورد عمل هایی که با هدف درمان انجام می گیرد این است که انجام آن ها کاملا جایز است و هیچ موردی ندارد؛ اما در خصوص عمل هایی که صرفا با هدف زیبایی و بهبود ظاهر انجام می شوند، نظرات متفاوتی وجود دارد.

البته هیچ کدام از این نظرات انجام این عمل ها را به طور کلی منع و حرام نکرده است؛ بلکه انجام آن ها را با دو شرط مهم جایز می داند. شرط اول این است که عمل زیبایی باید با نیت درست انجام گیرد یعنی به طوری که تغییر ظاهری که در اثر عمل به وجود می آید، در آینده باعث ایجاد فساد و انجام گناه نشود.

شرط دوم نیز این است که انجام آن عمل باعث ضرر قابل توجه فرد و یا آسیب دیدن او نشود. در این صورت انجام این عمل ها جایز است هرچند ضروری نیست و تا حد زیادی بستگی به تصمیم و اراده ی خود فرد دارد.

آیا تزریق ژل و بوتاکس از نظر شرعی ایراد دارد؟

اکثر موارد عمل زیبایی و درمان هایی که با هدف زیبایی انجام می شوند، باعث ایجاد تغییراتی در پوست می شوند و به همین دلیل سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می آید این است که آیا تغییراتی که روی پوست آن ها روی می دهد، به خصوص تغییراتی که با هدف از بین بردن چین و چروک و تزریق ژل و یا بوتاکس همراه هستند، در انجام فریضه های دینی مانند وضو گرفتن و نماز خواندن اختلالی ایجاد می کنند یا نه!

پاسخ علما به این گونه پرسش ها این است که بر طرف کردن چین و چروک و به طور کلی عمل زیبایی حتی اگر هدف آن صرفا زیبایی باشد و نه چیز دیگر، ایرادی ندارد و بستگی به تصمیم خود فرد دارد.

اما اگر این عمل ها طوری باشد که جسمی مصنوعی روی پوست را بپوشاند و مانعی برای رسیدن آب به پوست باشد، بنا بر حکم شرعی و از آن جایی که وجود آن برای سلامت شخص ضروری نیست، این مانع باید برطرف شود تا وضو مورد قبول واقع شود.

اما مسئله ی مهم این است که تزریق ژل و بوتاکس زیر پوست انجام می شود و از آن طریق است که باعث از بین رفتن چین و چروک می شود، در نتیجه هیچ گونه مانعی از نظر شرعی ندارد چرا که سطح پوست کاملا طبیعی باقی می ماند و جسم مصنوعی روی آن قرار نمی گیرد.

حتی جالب است بدانید که ژل هایی که به پوست با هدف از بین بردن چین و چروک تزریق می شوند، کاملا طبیعی بوده و مواد تشکیل دهنده ی آن به طور طبیعی در داخل بدن وجود دارد.

آیا کاشت مژه مانع وضو می شود؟

در این مورد هم مانند مورد قبل، مسئله ی اصلی این است که آیا یک جسم مصنوعی و خارجی، در هنگام وضو و یا غسل مانع رسیدن آب به مژه ها حتی به طور جزئی می شود یا نه؛ بنابراین اگر کاشت مژه به شکل مصنوعی یا همان اکستنشن باشد، به دلیل آن که در این روش از جسم مصنوعی استفاده می شود و همچنین اگر در آوردن آن هنگام غسل و یا وضو با دشواری همراه باشد، جایز نیست.

حال اگر فردی قبلا کاشت مژه مصنوعی انجام داده، می تواند برای آن که غسل یا وضوی مورد قبول واقع شود، باید به وظیفه ی غسل و وضوی جبیره ای عمل کند؛ یعنی جسمی را که مانع شده با دست مرطوب مسح بکشد و اطراف آن را بشوید.

البته در مورد کاشت ابروی طبیعی یا کاشت مژه طبیعی این مسائل وجود ندارد چرا که در این روش تارهای مو و مژه ها از مو های خود فرد برداشته شده اند و کاملا طبیعی هستند؛ یعنی هیچ گونه مانعی برای رسیدن به اعضای بدن وجود ندارد چرا که خود این مژه های کاشته شده نیز بخشی از بدن هستند.

عمل های زیبایی در ماه رمضان

از آن جایی که در ماه رمضان نماز و روزه بر مسلمانان واجب است، آن دسته از افرادی که نوبت عمل زیبایی آن ها در این ماه افتاده است در مورد انجام عمل در این ماه و دوران نقاهت آن ها دچار سوالاتی می شوند.

مهم ترین سوالاتی که وجود دارد این است که آیا انجام عمل زیبایی در این ماه جایز است و آیا اگر در دوران نقاهت بعد از عمل بخواهیم نماز و روزه را به جا بیاوریم، به بدن آسیبی می رسد یا نه.

در مورد سوال اول پاسخ اجمالی علما این است که انجام عمل زیبایی در این ماه نیز مانند ماه های دیگر است؛ یعنی اگر باعث ضرر دیدن فرد و آسیب رسیدن به بدن نشود و یا زمینه ی ایجاد گناه نباشد، ایرادی ندارد. در صورتی هم که به دلیل عمل نمی توانید در این ماه روزه بگیرید، فقط قضای روزه به گردنتان است و کفاره ندارد.

توجه داشته باشید که در برخی از انواع عمل زیبایی، برای آن که فرد دوران نقاهت را به خوبی سپری کند و بدن او دچار عفونت نشود، داروهایی تجویز می شود؛ بنابراین مصرف این دارو ها به نوعی برای شما ضروری است و روزه گرفتن در این مدت می تواند باعث آسیب دیدن بدن شما بشود.

در پاسخ به سوال دوم اما باید با پزشک خود مشورت کنید. در بسیاری از انواع عمل زیبایی دوران نقاهت تا حدود یک هفته حداقل طول می کشد و در این مدت روی صورت فرد باید باند و پانسمان وجود داشته باشد.

از آن جایی که عضوی که تحت عمل زیبایی قرار گرفته در این مدت هنوز در حال بازسازی و ترمیم خود است و به عبارت دیگر هنوز در مرحله ی آسیب پذیری قرار دارد، برداشتن باند و پانسمان به طور مکرر می تواند ریسک آسیب دیدن به عضو مورد نظر را بالا ببرد.

به عنوان مثال وقتی بینی خود را عمل می کنید، باید تا حدود دو هفته هیچگونه فشاری به استخوان های بینی وارد نشود چرا که این غضروف ها و استخوان ها به تازگی جا به جا شده اند و هنوز در جای جدید خود مستحکم نشده اند. اگر در این مدت فشاری به آن ها وارد شود، باعث می شود تا از مسیر ایده آل خود منحرف شوند.

بنابراین برای نماز خواندن و وضو گرفتن در این مدت، می توانید از راه هایی مانند وضوی جبیره ای و یا تیمم استفاده کنید و از برداشتن باند و پانسمان تا وقتی که پزشک به شما اجازه نداده است خودداری کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن