فهرست مطالب
آیا کاشت مو در اسلام مجاز است؟
آیا کاشت مو در اسلام مجاز است؟
بسیاری از افرادی که باور های مذهبی دارند و همچنین تصمیم دارند که پیوند مو انجام دهند، این موضوع که آیا پیوند و کاشت مو در قوانین شرعی اسلام حرام است یا حلال، فکر آن ها را درگیر می کند.
قبل از آن که به این سوال پاسخ دهیم، باید بدانیم که اصولا کاشت مو چگونه انجام می شود و شامل چه فرایند هایی است. در آن صورت می توانیم قضاوت بهتری راجع به حرام یا حلال بودن آن داشته باشیم.
دریافت مشاوره رایگان و تخصصی کاشت مو
جزئیات مراحل پیوند مو
برای کاشت مو روی سر افرادی که دچار ریزش مو و طاسی شده اند، از مو های خود فرد متقاضی کاشت استفاده می شود. این مو ها معمولا از ناحیه ی پشت و دور سر برداشته می شوند چرا که مو ها در این نواحی قوی تر هستند و در برابر عواملی که باعث ریزش مو می شوند بسیار مقاوم هستند.
برای کاشت فولیکول ها در پوست سر، سوراخ هایی به عمق یک میلی متر در سطح پوست ایجاد می شوند و فولیکول ها در آن ها جای گذاری می شوند.
روشی که توضیح داده شد، یکی از مدرن ترین و بهترین روش های پیوند مو است که به آن FUE یا استخراج واحد فولیکولی گفته می شود. در اغلب موارد، مو های کاشته شده در طول سه ماه اولیه بعد از کاشت دچار ریزش می شوند که کاملا طبیعی است.
در شش ماه اول بعد از انجام پیوند مو، سر خود را اصلاح نکنید. سپس در ماه های بعدی مو ها به شکل تدریجی رشد خواهند کرد و بعد از تقریبا یک سال نتیجه ی کاشت را خواهید دید.
آیا اکستنشن مو در اسلام حرام است؟
با وجود آن که اکستنشن مو با کاشت و پیوند مو به کلی متفاوت است، اما بسیاری از افراد این دو را با هم اشتباه می گیرند. اهمیت این اشتباه در آن است که برخی از علمای اسلام، اکستنشن مو را جایز نمی دانند و آن را منع می کنند. بنابراین خوب است که تفاوت این دو مفهوم را بدانیم.
اکستنشن مو یعنی مو های واقعی یک انسان را، به مو های یک فرد دیگر وصل کنند تا مو های او بلند تر به نظر برسد و ظاهر او عوض شود. این روش قدمت طولانی دارد و در زمان حیات پیامبر اسلام (ص) نیز رایج بوده است.
گفته می شود که روزی زنی نزد پیامبر رفت و به او گفت که دخترش قرار است عروسی کند و می خواهد با استفاده از مو های یک فرد دیگر، مو های خود را بلند تر و زیبا تر کند.
زن از پیامبر پرسید آیا این کار در اسلام مجاز است یا نه. پیامبر فرمود این کار در دین اسلام حرام است چرا که خداوند فردی را که این کار را انجام می دهد و فردی را که آرزو دارد تا آن را انجام دهد، نفرین می کند. بنابراین طبق این حدیث، برخی اکستنشن مو در اسلام راحرام دانسته اند.
پیوند مو چه فرقی با اکستنشن مو دارد؟
در کاشت مو از مو های طبیعی خود فرد و فولیکول های طبیعی آن استفاده می شود و دلیل موفقیت آمیز بودن این روش نیز همین است. اما در اکستنشن مو، یا از مو های طبیعی یک فرد دیگر و یا از الیاف مصنوعی استفاده می شود.
در پیوند مو فولیکول های مو در پوست سر جایگذاری می شوند و سپس به طور طبیعی رشد می کنند و رشد آن ها دائمی و همیشگی خواهد بود. این مو ها دقیقا خصوصیات مو های طبیعی را خواهند داشت و می شود آن ها را کوتاه کرد و یا هر کار دیگری که با مو های طبیعی انجام می شود.
اما در اکستنشن، مو ها یا الیاف مصنوعی به مو های خود فرد وصل می شوند و به همین دلیل به آن اکستنشن می گویند که در فارسی به معنای افزونه است. این مو ها رشد نمی کنند و اگر جنس آن ها مصنوعی باشد، در برابر حرارت آسیب پذیر خواهند بود و به عنوان مثال اتو یا سشوار مو می تواند آن ها را تخریب کند.
هدف از پیوند مو مقابله با ریزش مو است و در قریب به اتفاق موارد، افرادی از این روش استفاده می کنند که دچار طاسی در برخی از نواحی سر خود شده اند.
اما در آن سو، هدف از اکستنشن مو این است که فرد می خواهد تظاهر کند که موهایی پرپشت و بلند دارد. در حالی که در پیوند مو نتیجه ای که می بینیم کاملا طبیعی بوده و فرد به چیزی تظاهر نمی کند.
حال که متوجه تفاوت های اکستنشن مو با پیوند مو شده ایم، بررسی می کنیم که آیا پیوند و کاشت مو حرام است یا نه!
آیا پیوند مو در اسلام حلال است؟
بنا بر نظر و فتوای بسیاری از علمای اسلام در نقاط مختلف جهان، کاشت و پیوند مو در دین اسلام حلال است.
در واقع برای برداشت مو ها از ناحیه ی اهدا کننده (معمولا پشت سر) و کاشت آن با استفاده از روش های پزشکی که باعث می شود مو های جدید به شکل طبیعی و واقعی رشد کنند، در اسلام هیچ محدودیتی وجود ندارد.
دین اسلام به پیوند مو، به چشم یک درمان نگاه می کند که باعث می شود تا فرد بتواند با ریزش مو و طاسی مقابله کند و دوباره صاحب مو های طبیعی و زیبا شود.
نظر پیامبر اسلام راجع به عمل های زیبایی
در یکی از روایاتی که از در کتاب معتبر سنن ابی داوود نیز ذکر شده است، آمده است که در زمان حیات پیامبر اسلام (ص)، عبدالرحمن ابن طرفه نزد او رفت و گفت که پدربزرگش که بینی خود را در جنگ از دست داده بود، برای خود یک بینی نقره ای ساخته است.
اما حالا این بینی نقره ای بوی بدی دارد و پدربزرگش را اذیت می کند. پیامبر (ص) برای حل مشکل او، توصیه کرد تا به جای نقره از یک بینی مصنوعی که از طلا ساخته شده است استفاده کند تا بو از بین برود.
مسلمانان با تکیه بر این حدیث به این نتیجه رسیده اند که انجام عمل های زیبایی به طور کلی جایز است و مانعی برای آن ها وجود ندارد. پیوند مو نیز از این قاعده مستثنی نیست.
پیوند مو در احادیث
جالب است بدانید که در یکی از احادیثی که بین مسلمانان جهان بسیار مشهور است، به کاشت مو اشاره شده است و از ممنوع یا حرام بودن آن حرفی زده نشده است. در ادامه تنها بخشی از داستان را که مربوط به بحث کاشت مو می شود می خوانیم.
این حدیث، داستان سه فرد است که یکی از آن ها جذام دارد، دیگری نابینا است و نفر سوم دچار طاسی شده است. خداوند برای آن که این سه فرد را امتحان کند، فرشته ای بخشنده را نزد آنان می فرستد.
فرشته از این سه فرد می پرسد که چه آرزویی دارید و فردی که دچار طاسی بوده است، آرزو می کند که مو های پرپشت و زیبا داشته باشد.
فرشته دستی بر سر او می کشد و مو های فرد به فرمان خدا دوباره به شکل کاملا طبیعی و زیبا رشد می کنند.
علمای دین اسلام از این حدث نتیجه گرفته اند که مقابله با کم پشت بودن و یا طاسی مو سر با استفاده از مو های طبیعی و تمیز، در اسلام حلال و جایز است؛ چرا که اگر غیر از این بود، فرشته ی خدا نیز برای آن فرد طاس در داستان این کار را انجام نمی داد و درخواست او را رد می کرد.