فهرست مطالب
جوش های هورمونی و روش های درمان آن
جوش های هورمونی و روش های درمان آن
بر روی پوست انسان ها به ویژه بر روی صورت، در طول دوره ی زندگی جوش های متفاوتی به وجود می آیند. این جوش ها انواع مختلفی دارند، جوش های هورمونی یکی از آن ها می باشد. در واقع نمی توان علت و راه درمان یکسانی برای تمام آن ها در نظر گرفت.
برای مثال جوش هایی که در دوران نوجوانی بر روی پوست اغلب نوجوانان دختر و پسر پدیدار می شوند را نمی توان با جوش هایی که منشا آسیب های کبد انسان هستند، یکسان دانست و یک روش درمان برای هر دو در نظر گرفت.
پس در اینجا اهمیت شناخت نوع جوش و آکنه آشکار می شود.
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
برای شروع به درمان جوش ها ابتدا باید نوع این جوش ها با بررسی ها و طبق آزمایش های متفاوت توسط متخصص پوست و مو تشخیص داده شود تا منشا جوش از بین برده شود و در این صورت نه نتها جوش ها درمان می شوند، بلکه دلیل و منشا ایجاد جوش ها از بین می رود. و دیگر شاهد بازگشت آن ها بر روی پوست نیستیم.
جوش های هورمونی
یکی از انواع جوش ها که ممکن است بسیاری از انسان ها با آن روبرو بشوند، جوش های هورمونی هستند.
بدن انسان از غدد درون ریز و برون ریز مختلفی تشکیل شده اند که هر کدام هورمون های متفاوت و مهمی را برای سلامت نگه داشتن بدن و ادامه ی زندگی ترشح می کنند. عوامل موثری در کارکرد این غدد و میزان ترشح هورمون از آن ها نقش دارند.
تغییر در میزان طبیعی ترشح هورمون ها در بدن به دلیل پیچیدگی و وابستگی اجزای مختلف بدن به یکدیگر، بر پوست و زیبایی صورت هم می تواند اثر بگذارد.
انواع جوش های هورمونی
از شایع ترین جوش ها که علت آن ها را به هورمون ها مربوط می دانند، جوش های مربوط به دوران بلوغ و نوجوانی است.
در این دوران هورمون های جنسی دچار تغییراتی می شوند که فرد را از دوران کودکی به نوجوانی سوق می دهند و برای ورود به مرحله ی جدیدی از زندگی آماده می کنند.
در دوران بلوغ، میزان ترشح هورمون تستوسترون افزایش می یابد. این هورمون می تواند چرب شدن پوست را در پی داشته باشد. افزایش تولید سبوم که ماده ی روغنی محافظت کننده ی مو می باشد، از نتایج ازدیاد ترشح این هورمون در دوران بلوغ می باشد.
کار این هورمون در این دوران مهم زندگی، برای پسران نوجوان، سبب رشد آن ها می شود. افزایش قدرت عضلات و استخوان دختران هم حاصل تاثیر این هورمون مهم می باشد.
در دوران یائسگی بانوان، کاهش ترشح هورمون استروژن می تواند جوش ها و آکنه های هورمونی ایجاد نماید.
تغییرات هورمون های دیگر موثر در چرخه ی قاعدگی و بارداری هم می تواند جوش های هورمونی را تحریک نمایند.
همزمان با اولین عادت ماهیانه، بلوغ جسمی دختران اتفاق می افتد. بلوغ جسمی در دختران آثار دیگری هم دارد. پس از اولین عادت ماهیانه ی دختران جوش هایی با نام جوش های هورمونی بر روی پوست صورت دختران نمایان می شوند که معمولا برای تمام دختران نوجوان آزاردهنده هستند.
همچنین بر روی پوست پسران نوجوان هم همزمان با کلفت شدن صدا و تغییرات در اندام های جنسی و شروع دوران بلوغ، این جوش های منسوب به جوش های هورمونی پدیدار می شوند.
بارداری بر تمام اجزای بدن تاثیر می گذارد. از مهم ترین اثر های بارداری در بدن بانوان، تغییرات هورمون های مختلف است که بر روی پوست هم اثراتی بر جای می گذارند.
آکنه ها و جوش های هورمونی زمانی که شدید باشند، سبب التهاب آن قسمت از پوست می شوند. جوش های هورمونی می توانند به حالت های متوسط و خفیف هم بروز نمایند.
در انواع خفیف، جوش های هورمونی به حالت جوش های سرسیاه و یا سرسفید دیده می شوند که عوامل التهابی کمی هم همراه خود دارند و نیاز به مراجعه به پزشک برای درمان آنها وجود ندارد.
جوش های متوسط می توانند به شکل ملتهب یا غیر ملتهب بر روی پوست پدیدار شوند و ممکن است زخم هم ایجاد کنند. اما جوش های هورمونی شدید همانطور که از اسمش پیداست، از دو گونه ی قبل، ملتهب تر و بزرگ تر هستند و معمولا زخم های وسیعی هم می توانند بر سطح پوست به وجود بیاورند.
تاثیر جوش های هورمونی بر عزت نفس
آکنه ها و جوش های هورمونی با هر شدتی که باشند، به دلیل کاستن از زیبایی ظاهر افراد، عزت نفس این افراد را تا حدود زیادی می کاهند و سبب کاهش اعتماد به نفس هنگام حضور در جامعه و در زمان شروع رابطه ها با افراد مختلف می شود.
محل های شایع به وجود آمدن جوش های هورمونی
اغلب این جوش ها بر روی پوست صورت آشکار می شوند. اما ایجاد این جوش ها بر روی گردن، سینه و شانه ها هم اتفاق می افتد.
جوش های هورمونی معمولا نواحی گونه ها و پیشانی صورت را بیشتر درگیر می سازند.
درمان های طبیعی جوش های هورمونی
درمان های طبیعی معمولا ضرر های درمان های شیمیایی و داروهای تجویزی را ندارند. برای درمان جوش های هورمونی هم روش های طبیعی مختلفی وجود دارند. استفاده از روغن درخت چای، ریحان، چای سبز و میخک برای بهبود جوش های هورمونی بسیار توصیه می شود.
دارو های ضدآندروژن، یکی از راه های درمانی جوش هورمونی می باشد، که به متعادل کردن هورمون ها می پردازند.
دارو های حاوی رتینوئید به شکل لوسیون، ژل و کرم عرضه شده اند، که برای درمان جوش هورمونی کاربرد دارند. البته دقت نمایید که استفاده روزانه از محصولات حاوی رتینوئید، خطر آفتاب سوختگی صورت را بیشتر می کند. پس الزامی است که همراه مصرف موضعی از رتینوئید ها، کرم ضد آفتاب نیز استفاده نمایید.
لازم به ذکر است که جوش های هورمونی درمان قطعی ندارند و باید دوره ی حاد خود را طی کنند. اما می توان با رعایت برخی نکات از عود کردن این جوش ها جلوگیری نمود.
نکات مهم برای مراقبت از پوست
آکنه و جوش هورمونی از مشکلات پوستی شایع می باشد. دیدن جوش هورمونی بر روی صورت، کابوس هر دختر خانمی است. متاسفانه حدود نیمی از خانم ها در سنین جوانی آکنه و جوش هورمونی را تجربه می کنند. در برخی موارد جوش ها پس از لیزر و از بین بردن مو زاید بدن به وجود می آیند. رعایت نکات بهداشتی حائز اهمیت است.
برای داشتن پوست سالم و بدون آکنه، توجه به رژیم غذایی در اولویت قرار دارد. رژیم غذایی سالم و مغذی می تواند رویای پوستی شفاف و عاری از هر جوش را محقق سازد. متاسفانه امروزه کمتر کسی به غذایی که می خورد اهمیت می دهد.
اکثرا به دلایل مشغله های فراوان، طرفدار فست فودها هستند. در صورتی که عدم تغذیه مناسب، اثرات جبران ناپذیری برای پوست خواهد داشت.
میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار را به برنامه غذایی خود اضافه نمایید. برای داشتن پوست سالم و شفاف، روزانه حداقل 9 لیوان آب بنوشید.
رژیم های لاغری خودسرانه، تاثیرات منفی بر روی پوست می گذارد. برای لاغر شدن حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید و از رژیم غذایی حاوی مواد مغذی مصرف نمایید.
استرس و اضطراب می تواند منجر به بدتر شدن وضعیت آکنه و جوش ها شود. برای زندگی خود بهتر برنامه ریزی کنید. به طور متوسط 8 ساعت از شبانه روز را به خواب و استراحت اختصاص دهید.
سیگار کشیدن، سبب پیری زودرس پوست و بروز لک می شود. در واقع استعمال دخانیات، آکنه و جوش های هورمونی را تشدید می کند. استعمال دخانیات به کلاژن پوست آسیب می رساند.
در دوران نوجوانی و بلوغ، اهمیت مراقبت از پوست چند برابر می باشد. استفاده از کرم ضد آفتاب در تمام فصول و شست وشوی پوست به طور مرتب، از جمله اقدامات ابتدایی برای حفظ سلامت پوست محسوب می شود.
استفاده از ماسک صورت، به ویژه ماسک های طبیعی برای پوست صورت مفید هستند. بازی کردن و ور رفتن با جوش ها، تنها منجر به بدتر شدن آن ها می شود. و التهاب شان را بیشتر می کند.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک پوست مو مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.
همچنین شما عزیزان می توانید از طریق سیستم چت آنلاین وب سایت، از مشاوره آنلاین هم بهره مند بشوید.