فهرست مطالب
کاشت مو برای افراد پسوریازیس
کاشت مو برای افراد پسوریازیس
افرادی که دچار بیماری پسوریازیس هستند با مشکلات پوستی دست و پنجه نرم می کنند. این یک نوع بیماری خود ایمنی بوده که بر اثر عوامل بیرونی به وجود آمده است.
این مشکلات پوستی در همه ی ناحیه بدن می تواند گسترش یابد. یکی از قسمت هایی که این مشکل پوستی می تواند وجود داشته باشد، پوست سر است و اگر فردی مشکل ریزش مو هم داشته باشد برایش این سوال ایجاد می شود که آیا می تواند کاشت مو را انجام دهد یا خیر.
دریافت تخفیف 500 هزار تومانی کاشت مو + مشاوره رایگان
برخلاف تصور عموم که فکر می کنند کسانی که دچار این بیماری هستند عمل کاشت مو برای آنها مضر بوده و باعث عفونت و پخش این عفونت در ناحیه های دیگر می شود این گونه نیست بلکه می تواند روند بهبودی آن را تسریع کند.
ما در این مقاله نکاتی را به شما خواهیم گفت که شاید تصورش را هم نمی کنید که این عمل باعث بهبودی این افراد شده و یا حتی می توان گفت یکی از راه های درمان نیز در آینده می تواند باشد.
این مطالبی که ذکر خواهد شد بر اساس تحقیقاتی است که پزشکان بر بیماران مبتلا به این بیماری آزمایش کرده و نتیجه ی خوبی را دریافت کرده اند.
آیا بیماران پسوریازیس می توانند کاشت مو انجام دهند ؟
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که به بخش های مختلف پوست منتقل می شود. گاهی این بیماران برای بهبود درمان پوستی در ناحیه سر، کاشت مو را انتخاب می کنند. شاید کمی عجیب به نظر برسد اما گاهی اوقات این عمل برای این بیماران امکان پذیر است.
تحقیقاتی در این خصوص انجام شده که نشان می دهد بعضی از این بیماران نه تنها بیماری آن ها عود نکرده است بلکه بعضی از آن ها بهبود یافته اند. در این تحقیقات سه نفر از این بیماران توسط پزشک معاینه شدند و بیماری آن ها توسط پزشک تایید شده سپس این عمل بر روی آنها صورت گرفته و بعد از مدتی هر سه بیمار شرایط مساعد و یکسانی داشتند.
پس از این عمل هیچ عوارضی برای این بیماران مشاهده نشد و پس از مدت زمانی طولانی تر، بیماری آن ها در آن قسمت به طور کامل بهبود یافت.
البته بدیهی است که کاشت مو برای بیماران مبتلا به پسوریازیس با کاشت مو برای افراد عادی تفاوت هایی دارد. اغلب این تفاوت ها به دوران نقاهت مربوط می شود. دوران نقاهت ناشی از عمل کاشت مو در مبتلایان به پسوریازیس کمی بیشتر طول می کشد. اما این مطلقا به آن معنا نیست که کاشت مو بیماری پسوریازیس را شدت می بخشد.
همان طور که در ادامه می خوانید تحقیقات کاملا خلاف این موضوع را نشان داده. در واقع این دوران نقاهت طولانی تر به این دلیل است که عمل کاشت مو به نوعی باعث رفع علائم بیماری پسوریازیس نیز می شود. این دوران نقاهت طولانی تر مربوط به روند بهبود پوست سر می شود.
برای کاهش عوارض توصیه می شود از تکنیک هایی برای کاشت مو استفاده شود که چه در نواحی مبتلا به پسوریازیس و چه نواحی سالم پوست، ایجاد زخم و شکاف عمیق به منظور برداشت و یا کاشت فولیکول های مو نشود.
مشاهدات اولیه پس از کاشت مو برای بیماران پسوریازیس چه بود ؟
پیوند واحد های فولیکول مو به نواحی پوست سری که دچار این عارضه هستند تغییرات مطلوبی مشاهده شده است. این روند باعث شده است که کسانی که دچار این بیماری هستند امیدوار و تشویق به عمل پیوند مو شده اند. بعد از 6 ماه پس از کاشت این بیماران مجددا توسط پزشک بررسی شدند و هیچ مشکلی در ان ناحیه و اطراف آن ایجاد نشده است.
روند مشاهده ی این نمونه ها به این صورت بوده که قبل از انجام عمل کاشت مو از پوست سر بیماران نمونه برداری می شد تا مطمئن شوند ریزش مو به دلیل پسوریازیس است و نه بخاطر بیماری های مشابه.
پس از کسب اطمینان و انجام عمل کاشت مو، در جلساتی ماهانه بیمار به کلینیک کاشت مو مراجعه می کرد و از پوست سر او نمونه برداری می شد. پس از بررسی ها مشخص شد که که در همان ناحیه هایی از پوست سر که قبل از عمل به پسوریازیس مبتلا بوده است، اکنون نشانه های بیماری رو به بهبود هستند و خبری از التهاب پوست نیست.
این نشان می دهد که از کاشت مو می توان به عنوان یک راه درمان برای این بیماری استفاده کرد. همچنین فولیکول های موی کاشته شده هم مورد بررسی قرار گرفتند و مشاهده شد که تارهای مو روند طبیعی رشد خود را آغاز کرده اند و بعد از گذشت یک سال به نتیجه ی مطلوبی که هر فرد از عمل کاشت مو انتظار دارد رسیدند.
ارزیابی نهایی کاشت مو برای بیماران پسوریازیس
بیمارانی که در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفته اند. پس از 12 ماه مورد معالجه قرار گرفتند. یکی از آنها در قسمت بالای سرخود هیچ نشانه ای از التهاب و عفونت وجود نداشت.
این معاینه بارها وبارها تکرار شد ولی نشانه ای از پوسته پوسته شدن سر وجود نداشته و مانند سایر افرادی که دچار این بیماری نبودند، موها به رشد عادی خود ادامه داده و روند بهبودی خوبی را در پیش داشته اند.
در دومین مورد از این بیماری، خانمی برای ترمیم اسکار ایجاد شده در خط پیشانی پشت سر با استفاده از کاشت مو به داخل زخم به کلینیک مراجعه کرده بود. این خانم که سابقه طولانی از این بیماری را داشت و هیچگونه ریزشی در آن ناحیه نداشته این پیوند مو را انجام داد. پس از انجام این عمل این بیمار هیچ عوارضی برایش ایجاد نشد بلکه این بیماری بهبود یافت.
در یک مورد فردی که از عمل کاشت موی او پنج سال می گذشت، مورد بررسی و نمونه برداری قرار گرفت. نتایج نشان داد پوست سر او هیچ گونه عارضه و زخم خاصی ندارد و نشانه های پسوریازیس تقریبا محو شده اند.
خود فرد مذکور هم اذعان داشت که دیگر روی پوست سرش مشکلی را حس نمی کند و از روند رشد مو و تراکمی که بعد از عمل کاشت مو برای موهایش ایجاد شده بسیار راضی و خشنود است.
چه نوع کاشت مویی برای بیماران پسوریازیس می شود انجام داد ؟
در این بیماران واحد های فولیکولی مو به قسمت های گیرنده وارد می شود. کاشت مو را به دو روش می توان انجام داد یکی از این روش ها، کاشت مو به روش FUT است. در این روش یک برش از قسمت پشت سر بیمار را برداشته و به نواحی که مورد نیاز است منتقل می شود. این برش فقط قسمتی از پوست سر نه یک لایه ای ضخیم.
روش دیگران FUE است. در این روش قسمت هایی به شکل سوزن سوزن از فولیکول های مو برداشته می شود و به قسمت های گیرنده و مورد نظر منتقل می شود. در هر دو روش نتیجه ی یکسانی حاصل شده است.
نتیجه ی نهایی عمل در هر دو تکنیک ذکر شده یکسان خواهد بود. تفاوت آن ها مربوط به نحوه ی برداشت موها از ناحیه ی بانک مو (دور و پشت سر) می شود.
در روش اول فولیکول های مو از یک ناحیه ی محدود برداشته می شوند و به همین دلیل برشی به طول پانزده تا بیست و پنج سانتی متر روی پوست سر ایجاد می شود و سپس با بخیه ترمیم می شود.
در روش دوم فولیکول ها به شکل پراکنده و دانه به دانه برداشته می شوند و نیازی به ایجاد برش روی پوست سر نیست. در هر دو روش از داروهای بی حسی موضعی استفاده می شود تا فرد متقاضی هیچ دردی حس نکند.
کاشت مو درمانی برای بیماران مبتلا به پسوریازیس
پیوند مو در این بیماران موضوع جدیدی نیست، برخلاف تصور عموم که فکر می کنند کاشت مو باعث افزایش این بیماری شده و گاهی ممکن است این زخم ها به عفونت های بدخیم تبدیل بشوند. این یک موضوعی آشکار است که مشکلات پوستی اگر زیاد دست کاری بشود ممکن است دچار عارضه های بدتری بشود ولی در این بیماری در رابطه با کاشت مو اینگونه نبوده است.
افراد مبتلا با این بیماری با خیال آسوده می توانند این کاشت مو را انجام دهند بدون این که باعث تشدید این بیماری شود. هیچ گزارشی مبنی بر این که این بیماری بر اثر کاشت مو تشدید یابد منتشر نشده است. کاشت فولیکول های مو از مناطق اهدا کننده به منطقه ی گیرنده، مسیر طبیعی ترمیم زخم ها را به وجود می آورد.
این روند به این معنی است که لانه گزینی فولیکول های مو در پی فرایند بهبودی انجام می شود؛ که باعث بازسازی التهاب و تکثیر این زخم ها می شود. بعضی از این بیماران با پیوند پوست سر از طریق پیوند سلول های بنیادی قوی فولیکول مو انجام می گیرد که معمولا این روش برای کسانی که دارای زخم های مزمن هستند مناسب است.
به طور خلاصه ما می دانیم که کاشتن فولیکول های مو در نواحی جدید روی پوست سر، باعث می شود مسیر طبیعی بهبودی و ترمیم زخم ها در بدن به وجود آید.
این مسیر شامل چهار مرحله ی اصلی می شود که عبارت هستند از هموستاز، التهاب، تکثیر سلولی و بازسازی. چیزی که نمی دانیم این است که آیا یکی یا چند مورد از همین مراحل ترمیم زخم است که باعث ایجاد بهبودی و رفع علائم بیماری پسوریازیس می شود یا نه.
همچنین یکی دیگر از دلایلی که برای رفع علائم پسوریازیس بعد از عمل کاشت مو مطرح می شود وجود سلول های بنیادی در فولیکول های مو است.
روش دیگری از کاشت مو (Hair transplant) که به این بیماران توصیه می شود، کاشت مو به واسطه ی پانچ کردن است تا به روش برداشتن پوست سر و منتقل کردن آن به منطقه ای دیگر. با این روندی که کاشت مو برای این بیماران داشته که نه تنها مضر نبوده بلکه راه های بهبودی را نیز هموار کرده است در آینده ی نه چندان دور ممکن است به عنوان یکی از راه های درمان برای این بیماران شناخته شود.
متاسفانه تا بحال این بیماری هیچ راه درمان قطعی برای آن وجود نداشته است. این تحقیقاتی که در این مقاله گفته شده است به کمک کسانی که دچار این بیماری بوده اند جمع آوری شده است و فقط صرفا با مطالعه نبوده است. این بیماران بارها وبارها توسط پزشکان معاینه شده است و نمونه پوستی اشان نیز به آزمایشگاه ها برده شده تا بتوانند مطالب کامل و موفقی را در این خصوص ارائه دهند.
درپایان این موضوع را به خاطر بسپارید که معمولا کاشت مو برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار خوب است. از لحاظ نظری بیماری پسوریازیس با هر گونه عمل جراحی می تواند آسیب پذیر باشد و این مشکل را تشدید کند.
این مشکل را پدیده کوبنر می نامند که در بیماران مبتلا به پسوریازیس نیز رخ می دهد. معمولا در پی هر گونه ضربه و یا آسیبی که به پوست وارد شود، زخم ها در آن ناحیه گسترش می یابند و شدت جراحت کمی بیشتر از حالت عادی خواهد بود.
پدیده ی کوبنر در نواحی زانو و آرنج چون بیشتر از سایر نقاط بدن در معرض ضربه خوردن هستند متداول تر است. به دلیل همین پدیده ی کوبنر است که پیشنهاد می شود از روش FUE برای کاشت مو روی سر افراد مبتلا به پسوریازیس استفاده شود چرا که همان طور که گفته شد این روش نسبت به روش FUT زخم ها و شکاف های سطحی تر و کمتری ایجاد می کند و خطر رخ دادن پدیده ی کوبنر را کاهش می دهد.
هر چند خوب است بدانید که در گزارش هایی که از افرادی که با وجود بیماری پسوریازیس عمل کاشت مو هم انجام داده اند، مواردی که به پدیده ی کوبنر بعد از عمل کاشت رخ داده انگشت شمار بوده و شدت بروز آن هم بسیار خفیف گزارش شده است.
هرگونه آسیب به پوست نه فقط عمل جراحی، باعث بدتر شدن این بیماری می شود؛ اما پس از انجام کاشت مو اینگونه نبوده و حتی روند بهبودی خود را نیز طی کرده است زیرا با تحریک شدن فولیکول های آن قسمت شروع به ترمیم در آن ناحیه را کرده است.
بهتر است قبل از عمل کاشت مو تحت نظر پزشک متخصص مو قرار بگیرید تا راهنمایی های لازم را انجام دهد.
کمک درمان های موضعی که می تواند بعد از عمل انجام دهید تا روند بهبودی تسریع شود شامل: استروئید های موضعی و ویتامین های دی هستند. پس از درمان ممکن است شما دچار خارش پوستی شوید اما جای نگرانی وجود ندارد این یک امر طبیعی است و فقط مختص افراد مبتلا به این بیماری نمی باشد. این خارش های به وجود آمده امری بسیار نادر است و در همه ی بیماران رخ نمی دهد.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو رز با متخصصین مجرب این کلینیک کاشت مو مشورت نمایید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۰۶۷۰۰۵ تماس بگیرید.