فهرست مطالب
مصرف کراتین باعث ریزش مو می شود؟
مصرف کراتین باعث ریزش مو می شود؟
در رابطه با ریزش مو و طاسی سوالات زیادی وجود دارد که که اکثر آنها بی پاسخ باقی می مانند. همچنین فرضیه های بسیاری وجود دارند که در برخی از موارد هیچ منطق و دلیلی نداشته و نادرست هستند اما با این حال توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده و تحت بررسی دقیق قرار می گیرند.
برخی فرضیه ها نیز کمی جدی تر و قوی تر هستند از جمله این فرضیه ها می توان به این ادعا که استفاده از کراتین می تواند موجب ریزش مو در مردان بالغ شود، اشاره کرد. در ادامه به طور دقیق این مورد را بررسی خواهیم کرد و پاسخ این سوال را خواهیم داد اما اول از همه باید بدانیم که کراتین چیست و چه تاثیری بر روی بدن و مو های شما دارد:
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
کراتین چیست و چرا ورزشکاران آن را مصرف می کنند؟
کراتین یک نوع اسید بوده که به طور طبیعی در بدن انسان ها وجود دارد و هدف آن کمک کردن به بازیافت آدنوزین تری فسفات که انرژی مورد نیاز سلول های ماهیچه ای و همچنین سلول های واقع در بافت مغزی است، می باشد.
همچنین کراتین علاوه بر تقویت عضلات موجب افزایش میزان سنتز پروتئین، آبرسانی سلول های ماهیچه ای و افزایش انرژی می شود. در واقع کراتین انرژی اضافی ای را به سلول های ماهیچه ای می دهد. این موضوع به شما کمک می کند که از تمرین خود بیشترین بهره را ببرید.
در نتیجه این ماده نقشی اساسی بر عملکرد عضلات شما داشته و به تقویت عضلات و مراقبت از عضلات، هنگام انجام تمرین های بدنی کمک می کند. حال مسئله این است که کراتین ذخیره شده توسط بدن بسیار اندک بوده و برای کسانی که تمرین های سخت بدنی را مکررا انجام می دهند کافی نمی باشد.
بنابراین این افراد برای تامین کراتین بدن رو به مکمل های اکی می آورند. در ادامه تاثیر این مکمل ها را توضیح می دهیم.
مطالعات انجام شده درباره رابطه کراتین و طاسی مو حاکی از چیست؟
امروز بسیاری از افراد از کراتین برای مراقبت بیشتر از موهای خود استفاده می کنند اما مطالعات بالینی در این زمینه نشان می دهند که کراتین می تواند عوارض جانبی با خود به همراه داشته باشد.
آزمایشات انجام شده در این زمینه بازگو می کنند که مکمل های کراتین می تواند موجب ایجاد حس خواب آلودگی و خستگی در مصرف کننده شوند همین امر باعث می شود تا افراد نتوانند به راحتی فعالیت های روزانه و یا تمرینات قدرتی انجام دهند.
در واقع می توان گفت که مصرف کراتین موجب می شود تا بدن مقدار بیشتری آب در خود نگه دارد به همین خاطر مصرف کننده کراتین کمی احساس نفخ و تنبلی بیشتری خواهد داشت.
برخی از افراد بطور خودبخود در بدن خود مقدار زیادی کراتین دارند به همین دلیل در حالت عادی همانند افرادی می باشند که کراتین استفاده می کنند یعنی در انجام کارها و فعالیت های شدید تنبل تر می باشند.
بنابراین می توان به این نتیجه رسید که می توان از مکمل های کراتین به عنوان یکی از علل ریزش مو اشاره کرد. البته استفاده از داده های بالینی به مطالعه و تحقیق بیشتری نیاز دارند زیرا ممکن است داده ها و یافته های اولیه از این گزارشات به اشتباه تفسیر شده باشند.
تاکنون با مطالعات انجام شده می توان نتیجه گرفت که کراتین می تواند در افزایش هورمون مردانه DHT نقش داشته باشد. مردانی که به وجود این هورمون در بدن خود حساسیت نشان می دهند بیشتر از سایر افراد دچار ریزش مو شده و گرفتار طاسی مردانه می باشند. بنابراین نوعی همبستگی و ارتباط بین این دو عنصر وجود دارد که نادیده گرفتن آنها دشوار است.
یک آزمایش بالینی بر بازیکنان راگبی انجام شده که طی آن این افراد به مدت 3 هفته مقادیر مختلف کراتین مصرف کردند.
بر طبق این آزمایش مشخص شد افرادی که کراتین مصرف کردند، هورمون بیشتری نیز تولید کردند. علاوه بر این مورد افرادی که دوز بیشتری کراتین مصرف کردند نسبت به افراد دیگر هورمون بیشتری آزاد نموند.
اما باید یادآوری شود که این نتایج از طریق کار آزمایی بالینی به ثبت نرسیده اند. این در حالی است که مطالعات مشابه نیز نتایج متفاوتی را در زمینه کراتین و ریزش مو اثبات کرده اند. با این حال تمامی این داده ها باید مورد توجه قرار گیرند.
فرضیه ایجاد شده به این صورت است که مصرف منظم کراتین می تواند در افزایش سطح DHT در بدن نقش داشته باشد. بنابر این فرضیه می توان گفت که کراتین تنها محرکی برای ریزش مو می باشد.
آیا در حقیقت کراتین موجب ریزش مو می شود؟
با توجه به آنچه که تاکنون مشخص شده، بین کراتین و ریزش مو نوعی ارتباط وجود دارد اما نمی توان بطور قطع گفت که استفاده از کراتین دلیلی برای ریزش مو و یا طاسی الگوی مردانه می باشد.
همانطور که می دانید یکی از اصلی ترین دلایل از بین رفتن موها، وجود هورمون DHT می باشد. حال در این مورد نیز باید بررسی شود که DHT چه تاثیری در پیشرفت موی مردان خواهد داشت. اما نظریه ذکر شده با مطالعات انجام شده در این رابطه در تضاد می باشد.
طبق مطالعات انجام شده مشخص شد که بین سطح DHT و الگوی طاسی مردانه هیچ ارتباطی وجود ندارد. زیرا بسیاری از افراد دارای سطح بالایی از هورمون DHT می باشند اما هیچگونه علائمی از ریزش مو و طاسی سر در آنها یافت نشده است این در حالی است که در عده ای از مردان نیز تولید این هورمون کم می باشد اما با این وجود با طاسی مو دست و پنجه نرم می کنند.
در مردان با تغییر در الگوی طاسی سر، فولیکول ها به هورمون های مردانه حساس می شوند بنابراین افرادی که دچار ریزش مو می شوند این حساسیت به هورمون مردانه DHT را به ارث خواهند برد. همین امر عدم ارتباط میزان سطح این هورمون در بدن را با طاسی زودهنگام شرح می نماید اما با این وجود هنوز یک جزء ژنتیکی وجود دارد که به افزایش ریزش و از دست رفتن فولیکول ها دامن می زند.
حال با توجه به نقش DHT در طاسی سر باید بررسی کنیم که نقش کراتین در طاسی الگوی مردانه چیست؟
نمی توان بطور مستقل از کراتین به عنوان عامل ریزش مو یاد کرد زیرا اگرچه استفاده از کراتین موجب افزایش سطح DHT می شود اما این امر به تنهایی نمی تواند در ایجاد طاسی سر تاثیرگذار باشد بنابراین عامل دیگری نیز در این اتفاق دخیل می باشد.
می توان گفت حساسیت به این هورمون عاملی است که موجب می شود تا افراد به طاسی مو دچار شوند. با توجه به موارد فوق این حساسیت ژنتیکی بوده و از نسلی به نسل بعد قابل انتقال است.
حال می توان نتیجه گرفت که برای اینکه کراتین در ریزش مو نقش داشته باشد ابتدا باید در نسل های قبلی حساسیت و پذیرش آن نسبت به DHT وجود داشته باشد تا کراتین بتواند بر طاسی الگوی مردانه تاثیر بگذارد.
سخن آخر
استفاده ی بیش از حد و مکرر از کراتین می تواند سرعت ریزش مو در افرادی که مستعد ریزش هستند را افزایش داده و به طاسی مو کمک کند اما این ماده معمولا به تنهایی نمی تواند موجب ریزش مو شود و عواملی به آن کمک می کنند.
بنابراین در صورتی که در اقوام نزدیک سابقه طاسی مو دارید توصیه می شود که از مکمل های کراتینی استفاده نکنید زیرا با استفاده آن زمینه ی ریزش و طاسی مو را فراهم می کنید.