فهرست مطالب
آیا کمبود بیوتین باعث ریزش مو می شود؟
آیا کمبود بیوتین باعث ریزش مو می شود؟
کم پشت شدن مو ها، ریزش مو و طاسی سر پیش رونده ی مو مشکلاتی است که عموما در مردان مشاهده می شود، اما این باعث نمی شود تا زنان خیالشان بابت مو های همیشه پرپشت و سالم راحت باشد. جامعه باعث شده است تا همه ی ما بر این باور باشیم که داشتن مو های سالم و پرپشت، مهم ترین عامل زیبا به نظر رسیدن است.
بنابراین طبیعی است که اگر زیر دوش حمام دیدید که صد ها تار موی شما دچار ریزش شده اند وحشت کنید و به فکر راه حل باشید. اما مشکل این جا است که هر چقد بیشتر از این بابت وحشت کنید و استرس به خود وارد کنید، سطح کورتیزول بدن شما نیز افزایش خواهد یافت و باعث می شود تا ریزش مو ها با شدت بیشتری اتفاق بیفتد.
دریافت تخفیف نقدی خدمات کلینیک رز + مشاره رایگان
معمولا یکی از اولین راه حل هایی که در اینترنت پیدا می کنید و یا حتی دکتر شما به شما پیشنهاد می دهد، مصرف مکمل های بیوتین است. در این مقاله بررسی می کنیم که آیا واقعا این ویتامین می تواند راه حل شما برای متوقف کردن ریزش مو باشد؟
ارتباط بیوتین و تقویت مو چیست؟
برای سال های طولانی، متخصصین پوست مو برای مردان و زنانی که دچار آلوپسی و یا طاسی پیشرفته شده بودند، مکمل های ویتامین ب-هفت را تجویز می کردند. این در حالی بود که هنوز آزمایش ها و مطالعات کافی برای این که ثابت کند این ویتامین بر رشد مو تاثیر مهمی دارد و یا جلوی ریزش مو را می گیرد در دسترس نبود.
بیوتین در واقع یک کوآنزیم از دسته ی آنزیم های کربوکسیلاز است که در بسیاری از واکنش های سوخت و ساز بدن مشارکت دارد و کمک می کند. برخی از این واکنش های مربوط به سوخت و ساز، برای داشتن مو و پوست سالم کاملا ضروری و مهم هستند و بدون بیوتین این واکنش ها با مشکل مواجه می شوند و به همین دلیل است که ریزش مو پدیدار می شود.
به همین دلیل است که متخصصین پوست و مو به این نتیجه رسیده اند که این ویتامین با توجه به خاصیت های فراوان آن و همچنین ارزان و در دسترس بودنش، یک راهکار طبیعی فوق العاده برای مقابله با ریزش مو است.
علائم کمبود بیوتین در بدن
کمبود این ویتامین به اندازه ی کمبود دیگر ویتامین ها رایج نیست و افراد کمتری دچار آن می شوند. از آن جایی که بسیاری از غذا هایی که ما می خوریم به طور طبیعی در خود بیوتین دارند، افراد کمی هستند که برای تامین بیوتین مورد نیاز بدن رژیم غذایی خود را تغییر دهند.
اما با این وجود، باز هم امکان دارد که بدن شما دچار کمبود این ویتامین شود. اگر این اتفاق بیفتد، احتمال دارد تا علائم و نشانه های زیر را در خود مشاهده کنید:
- خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
- دانه های ریز قرمز روی صورت
- مو های شکننده
- ریزش مو
- خشکی چشم
- خستگی
- کمبود اشتها
- افسردگی
- درد عضلانی
- دشواری در راه رفتن
- بی خوابییا مشکلات خواب
- احساس سوزش و مورمور شدن در تمام بدن، به خصوص در دست ها و پا ها
- ناراحتی معده مزمن
- حالت تهوع
- تشنج
چرا دچار کمبود بیوتین می شویم؟
اگر چه کمبود این ویتامین در بدن یک مشکل بسیار نادر است، اما متخصصین بر این باور هستند که دلایلی وجود دارد که باعث بروز این مشکل می شوند که یکی از عوارض آن ریزش مو است. در زیر به بررسی این دلایل می پردازیم.
مصرف داروهای خاص
بعضی از داروها هستند که باعث می شوند بدن شما نتواند به اندازه ی کافی ویتامین ها را جذب کند. به عنوان مثال دارو های ضد تشنج و آنتی بیوتیک ها در دوز بالا، باعث اختلال در جذب ویتامین می شوند.
در واقع دارو های آنتی بیوتیک، با از بین بردن باکتری های روده که برای بدن مفید هستند و می توانند بیوتین را به طور طبیعی تولید کنند، باعث بروز کمبود بیوتین در بدن می شوند. همین امر موجب خواهد شد تا ریشه های مو ضعیف شده و راه برای ریزش مو باز شود.
تغذیه از طریق لوله
افرادی که بنا بر دلایل مختلف نمی توانند از طریق دهان غذا بخورند، با استفاده از لوله هایی که مستیقم به داخل بدن وصل می شوند غذای مورد نیاز خود را دریافت می کنند. این شکل از تغذیه می تواند باعث کمبود بیوتین و ویتامین ب هفت در بدن شود.
توصیه می شود تا زمانی که فرد دوباره بتواند به شکل عادی غذا بخورد، از مکمل های این ویتامین برای او استفاده شود تا از شدت ریزش مو و دیگر علائم کمبود این ویتامین کاسته شود.
مشکلات روده
بعضی از مشکلات مزمن روده باعث می شوند تا بدن شما نتواند به اندازه ی کافی مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب کند. بیماری های کولیتیس و کرون نمونه هایی از این بیماری های مزمن هستند. برای جلوگیری از ریزش مو در این بازه ی زمانی حتما از مواد مغذی و مکمل استفاده کنید.
عوامل ژنتیکی
بعضی از اختلالات ژنتیکی، از جمله فنیل کتونوریا، سنتتاز هولوکاربوکسیلاز و یا اختلال در انتقال بیوتین در بدن می توانند باعث بروز کمبود بیوتین شوند.
البته اکثر این نوع از اختلالات بسیار نادر بوده و درصد ناچیزی از افراد به آن ها دچار می شوند. معمولا این دسته از افراد طاسی نیز دارند که نشانه هایی از کمبود ویتامین ب و ریزش مو است.
آیا کمبود بیوتین تنها باعث ریزش مو خواهد شد؟
اگر کمبود بیوتین تشخیص داده نشود و یا درمان مناسب برای آن ارائه نشود، می تواند علائم نسبتا شدید و قابل توجهی را نشان دهد.
ضعف و کم حجمی عضلات، دشواری در حرکت و حفظ تعادل، تشنج، کاهش میدان دید، کاهش شنوایی، جوش های پوستی، دشواری در تنفس، عفونت های قارچی، آلوپسی، طاسی، ریزش مو و یا طاسی پیش رونده ی مو در مردان و زنان، از جمله مشکلاتی هستند که در صورت عدم رسیدگی و درمان کمبود این ویتامین در بدن رخ می دهند.
این علائم در هفته ها و ماه های ابتدایی بروز کمبود این ویتامین روی می دهند، و اگر درمان نشوند مشکلات جدی تر از ریزش مو سلامت بدن را تهدید می کند و حتی ممکن است خطر مرگ داشته باشند.
رشد مو و کنترل ریزش مو با مصرف بیوتین
مصرف غذاهای سرشار از بیوتین بهترین راه برای جبران کمبود این ویتامین در بدن است. اگر بر اثر کمبود بیوتین دچار ریزش مو شده اید، برای آن که دوباره مو های شما رشد کنند و به حالت قبل برگردند، باید کمی صبوری به خرج دهید.
اغلب افراد، بعد از آن که رژیم خود را برای تامین بیوتین تغییر دادند، چند ماه طول کشید تا نتیجه ی این تغییر و دریافت ویتامین لازم را روی مو های خود ببینند. برای کسب بهترین نتیجه و توقف ریزش مو، باید روند دریافت بیوتین را حفظ کنید و آن را دچار وقفه نکنید.
اگر قصد دارید تا بیوتین مورد نیاز بدن خود را با غذا خوردن تامین کنید، باید به طور روزانه چندین غذای سرشار از بیوتین را بخورید تا بتوانید هر چه زودتر تاثیر آن را در رشد مو های خود ببینید و با ریزش مو مقابله کنید. اگر هم به جای غذا از مکمل های این ویتامین استفاده می کنید، باز هم مهم است که آن را به طور روزانه و یا همان طور که دکتر شما تجویز کرده مصرف کنید.
تحقیقاتی که از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ انجام شده نشان داده اند که مصرف بیوتین می تواند در عرض ۹۰ روز تغییرات مثبتی در بدن ایجاد کنید. این تغییرات شامل متوقف شدن ریزش مو و افزایش رشد مو ها و همچنین درخشان تر شدن آن ها می شوند. محققین باور دارند که هر چه طولانی تر و دوزهای بالاتری از بیوتین مصرف شود، نتایج بهتر و مطلوب تر خواهند شد.
غذاهای حاوی بیوتین که باعث رشد مو می شوند
تامین بیوتین مورد نیاز بدن در طول روز بسیار راحت است. چرا که اغلب غذاهایی که به طور روزمره می خوریم، در خود بیوتین دارند و می توانند نیاز روزانه ی ما را تامین کنند.
به طور متوسط، کودکان باید ۵ میکروگرم بیوتین در طول روز دریافت کنند. این مقدار برای بزرگسالان ۳۰ میکروگرم و برای زنان باردار ۳۵ میکروگرم در یک روز است. در ادامه غذاهایی که منابع غنی از این ویتامین هستند معرفی می کنیم:
- کرهی آفتابگردان و دانه ی آفتابگردان
- هویج، قارچ و گل کلم
- نخود سبز، عدس و حبوبات
- گوشت هایی مانند چگر و کلیه
- غذای دریایی
- تخم مرغ پخته، سفیدهی تخم مرغ خام
- لبنیات مانند شیر، دوغ، ماست و پنیر
- غلات کامل مانند ذرت و جو
همچنین سعی کنید از غذاهای فراوری شده استفاده نکنید. چرا که متاسفانه این غذا ها بیوتین موجود در بدن را از بین می برند. بنابراین سعی کنید تا جایی که ممکن است غذاها را به طور طبیعی و فرآوری نشده مصرف کنید.